Asbest saneren met ledenvoordeel

21 september 2017

|

Rose

Asbest was in het verleden in de agrarische sector een veelgebruikt bouwmateriaal. Vooral verwerkt in dakbedekking is het veel toegepast. Sinds 1994 is het verboden asbest te gebruiken vanwege gevaar voor de gezondheid. Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Het vrijkomen van de vezels kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Asbestdaken verweren in de buitenlucht. Daardoor komen er asbestvezels vrij in de leefomgeving.

Op boerendaken in Nederland liggen nog tientallen miljoenen vierkante meters aan asbestdakplaten. Als het aan de overheid ligt, is al dat asbest voor 1 januari 2024 verdwenen.

‘Op zich geen onlogische datum. Het is precies 30 jaar na het verbod op het gebruik van asbestdakplaten’, vertelt Johan Schuitemaker, projectmanager bij LTO Ledenvoordeel. ‘Dat komt overeen met een
normale gebruiksduur van gebouwen en de bijbehorende afschrijvingstermijn. Je zou dan ook mogen verwachten dat per 2024 het grootste deel van de asbestdaken verdwenen is door reguliere vervanging van gebouwen.’

Schuitemaker weet ook dat de agrarische praktijk soms anders is en dat de gebruiksduur van asbestdaken ruimschoots langer kan zijn dan 30 jaar.

‘Boeren zijn dan ook vaak niet blij met de datum van 2024 en vinden soms dat de overheid ze op kosten jaagt. Daar komt bij dat we niet zeker weten of 1 januari 2024 een harde datum is. In het
verleden hebben we vaker gezien dat er toch weer uitstel komt. Denk bijvoorbeeld aan het verbod op ondergrondse dieselolietanks.’

Schuitemaker constateert dat veel agrarische ondernemers de afgelopen jaren al volop aan de slag zijn gegaan met het saneren van asbestdaken.

‘Naast de gezondheidsrisico’s zijn er meerdere redenen om niet te wachten. Er zijn diverse subsidieregelingen geweest die ondernemers hebben gestimuleerd om asbest te saneren. Het beste moment om
asbest te saneren verschilt per bedrijf, en hangt onder meer af van de investeringsplanning voor de komende jaren.’

Hij vervolgt: ‘Ook waardevermindering van de opstal door aanwezigheid van asbest kan een rol spelen. Nog een reden om asbest kwijt te raken is de ellende die je er mee kunt krijgen bij brand of stormschade. Bij aanwezigheid van asbest kun je meteen de regie over je erf en dus je bedrijf verliezen.’ Ook de wens om zonnepanelen op het dak te plaatsen, kan een reden zijn voor asbestsanering. Het is niet slim om zonnepanelen op een asbestdak te leggen omdat ze er dan voor 2024 weer af moeten.

Maak een plan

Schuitemaker adviseert om niet achterover te leunen tot 2024. ‘Maak voor jezelf een plan. Afhankelijk van de financiële ruimte kan het interessant zijn om de sanering van asbestdaken nu uit te voeren. Op grond van ervaringen uit het verleden mag je verwachten dat de subsidiemogelijkheden voor asbestsanering de komende jaren eerder kleiner dan groter zullen worden.’

Op dit moment geldt een landelijke subsidieregeling die goed is voor een vergoeding van €4,50 per vierkante meter dak.

Om ondernemers zo veel mogelijk te ontzorgen en van dienst te zijn, heeft LTO Ledenvoordeel de afgelopen jaren meerdere samenwerkingsverbanden gevormd. Voor een verplichte asbestinventarisatie kunnen leden terecht bij bedrijf RPS. In het werkgebied van LTO Noord voert Man&Mach uit Drachten asbestsaneringen uit voor een scherpe prijs.

Nieuwe dakbedekking, dakplaten van Eternit of Kingspan, is ook met voordeel van LTO Ledenvoordeel te verkrijgen.

SUBSIDIE ASBESTSANERING

Agrarische bedrijven en particulieren kunnen gebruik maken van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken. De subsidie bedraagt €4,50 per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van €25.000 per adres.
Let op: Dakbeschot of andere asbesthoudende toepassingen komen niet in aanmerking voor deze regeling. Een aanvraag moet uiterlijk binnen 6 maanden na verwijdering van het asbestdak binnen zijn. Voor 2017 is een budget van €25 miljoen beschikbaar. Per jaar wordt een subsidieplafond bekendgemaakt. Als een aanvraag tijdig wordt ingediend maar het subsidieplafond al is bereikt, verschuift de datum van ontvangst naar 1 januari in het daaropvolgende kalenderjaar. De regeling vervalt per 1 januari 2020. Met deze regeling stimuleert het ministerie van Infrastructuur en Milieu de verwijdering van asbestdaken vanaf 2016 tot en met 2019.

Meer informatie

Bedrijfsvoering nieuws

10 juni 2024

Besparing op krachtvoer, kunstmest en veeartskosten

LTO Ledenvoordeel en Pure Graze dragen met hun samenwerking bij aan een duurzame landbouw met lagere kosten voor de agrariër. LTO-leden krijgen exclusieve kortingen op zowel cursussen als de kruidenrijke Saladebuffetten.

10 juni 2024

Leasen brengt duurzaamheid binnen handbereik

Het leasen van emissieloze machines en gereedschappen heeft namelijk veel meer voordelen dan enkel financieel.

3 juni 2024

Spuitlicentie punten gemakkelijk online halen

De broers Jack en Wilfred Janssen staan aan het roer van Beaumonde Amaryllis in Huissen. Beiden gebruiken de online leeromgeving van Spuitlicentie.nl om hun spuitlicentie te verlengen.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.