Asbestdaken op helft melkveebedrijven

1 juni 2015

|

Rose

Op 53,4 procent van de Nederlandse melkveehouderijen liggen nog asbesthoudende golfplaten op de staldaken. Twee jaar geleden lag dit percentage op 58,6 procent. Het verbod op asbestdaken wordt vanaf 2024 ingevoerd.

Dat blijkt uit de RundveeScanner 2015 van AgriDirect. Tijdens deze jaarlijkse telefonische inventarisatie is in een steekproef aan Nederlandse melkveehouders gevraagd naar hun bedrijfsactiviteiten, toekomstplannen en investeringsplannen. Ruim 750 melkveehouders met minimaal vijftig koeien beantwoordden eveneens vragen over de dakbedekking van de melkstal.

Golfplaten

Net zoals in 2013, zijn op de melkveehouderijen in de klasse ‘zeventig tot honderd koeien’ de meeste asbestplaten op de staldaken aanwezig (57,9 procent). De minste asbesthoudende golfplaten zijn te vinden op de staldaken van de bedrijven in de groep ‘honderd koeien of meer’ (48,6 procent). Vanaf 2024 voert de Nederlandse overheid een verbod op asbestdaken in. Dat betekent onder meer dat boeren niet meer in het bezit mogen zijn van asbestdaken.

Flinke stappen

In de afgelopen twee jaar is het percentage melkveehouderijen met asbestdaken met ruim 5 procent afgenomen. Wil de Nederlandse melkveesector in 2024 asbestvrij zijn, dan zullen de melkveehouders in de komende jaren nog flink moeten investeren in asbestsanering.

Bron: Nieuweoogst.nu

LTO’s Dak Actie

LTO’s Dak Actie biedt een extra voordeel aan leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB die hun dak willen renoveren. U vraagt uw aannemer of leverancier om de geselecteerde bouwmaterialen van Kingspan of Eternit en u ontvangt € 0,35 per m2  geld terug. Klik hier voor meer informatie over LTO’s Dak Actie. Klik hier voor meer informatie over Agro Asbestveilig.

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.