Dynamische energieprijzen helpen bij energietransitie

20 juni 2019

|

Rose

Bij verduurzaming van energie gaat het meestal gelijk over de aanbodkant zoals zonnepanelen en windmolens. Er wordt weinig stil gestaan bij de vraagkant. Maar we verwachten dat dynamische energieprijzen hier een belangrijke rol in gaan spelen. Hoe zit dat? Kunnen agrarische ondernemers, zoals veehouders en akkerbouwers hiervan profiteren?

Bij dynamische energieprijzen worden de energieprijzen gekoppeld aan de dagmarkt waar uurprijzen gelden. Als het moment van energieverbruik hier op afgestemd kan worden heeft dit veel voordelen. Dit is een belangrijke puzzelstuk in de energietransitie. Het kan ons namelijk miljarden euro’s besparen, die anders in het uitbreiden van het elektriciteitsnet moeten worden gestopt. Bovendien kan energie uit duurzame bronnen beter benut worden.

Door in te spelen op dynamische prijzen kunnen we ons energieverbruik verschuiven naar momenten buiten de duurdere verbruikspieken. De vraag naar energie varieert gedurende de dag. ’s Nachts is er weinig stroomverbruik. De prijzen zijn dan laag. Als Nederland massaal wakker wordt zien we een piek in het verbruik en in het dan geldende tarief. Evenals aan het eind van de middag. Deze pieken zijn duurder om in te kopen. Rond het middaguur zijn er juist momenten dat de stroom veel minder kost. Gemiddeld genomen wordt er dan ook meer opgewekt door duurzame bronnen, zoals met zonnepanelen.

Als ondernemer kun je hier op verschillende manieren op inspelen. In veel sectoren wordt bijvoorbeeld veel energieverbruik bij het koelen. Het is mogelijk om pieken te vermijden, door eerder en/of wat later de machines op te starten. Slimme verbonden apparaten kunnen deze beslissingen ook zelf nemen. Zo zou een elektrische auto of heftruck zijn oplaadmoment zelf in kunnen plannen.

Is dit toekomstmuziek en moet de ondernemer nog even wachten met overstappen op dynamische prijzen? Iedereen met een slimme meter kan al gebruik maken van dynamische prijzen. De slimme meter zorgt ervoor dat uw verbruik per uur kan worden bepaald en betaald.

Veel ondernemers hebben nu al een vrij constant verbruik over de dag. Direct overschakelen maar dynamische prijzen kan zonder gedragsaanpassingen nu al voordeliger zijn. Zodra men bekend is met dynamische prijzen is het een kwestie van optimaliseren en wat boerenverstand.

Veel boeren hebben LTO Ledenvoordeel al gewezen op de voordelen van dynamische prijzen. Om die reden zijn er prijsafspraken gemaakt met energieleverancier NieuweStroom. Deze leverancier biedt dynamische prijzen voor klein- en grootzakelijk en particulieren. Het verbruik wordt gekoppeld aan daghandelsbeurs EPEX met alleen een kleine opslag per kWh/m³.

 

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.