Extra regels rond knaagdierbeheersing

15 februari 2017

|

Rose

Agrariërs die zelf ratten en muizen willen bestrijden met gif, hebben daar sinds 2015 een licentie voor nodig. Vanaf dit jaar gelden extra regels. Het bestrijden van muizen en ratten met gif, ofwel rodenticiden, mag alleen gedaan worden door iemand met een vakbekwaamheidsbewijs ‘knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf’ (KBA). Per 1 januari 2017 is deze verplichting uitgebreid met een certificeringsplicht voor het buitengebruik van rodenticiden.

De certificering bestaat uit twee onderdelen: een vakbekwaamheidsbewijs KBA-GB (GB = geïntegreerde beheersing) in aanvulling op het al geldende KBA-certificaat, en een bedrijfscertificering.
‘Knaagdierbeheersing houdt boeren bezig’, zegt Rik Horbach, marketing- en communicatiemanager bij LTO Ledenvoordeel. ‘Het is voor hen belangrijk om ratten en muizen van hun bedrijf te weren. Dat er meer regels gekomen zijn, is voor velen nog even wennen.’

‘Knaagdierbeheersing houdt boeren bezig. Dat er meer regels
gekomen zijn, is voor velen nog even wennen.’Twee keuzemogelijkheden
Voor inzet van middelen binnen gebouwen blijft het hebben van een KBA-certificaat voldoende. Wie ook buiten met gif aan de slag wil, heeft twee keuzemogelijkheden. Optie één is om de knaagdierbeheersing uit te besteden aan een professionele marktpartij. Optie twee is om zelf te voldoen aan de certificeringsplicht, wat betekent dat u een KBA-GB-certificaat moet hebben.

Hoe regel je dat? Het uitbreiden van een KBA-certificaat naar een KBA-GB-certificaat vergt het volgen van een aanvullende cursusmodule. Cursussen en examens KBA-GB worden gegeven door bevoegde AOC-docenten in combinatie met ervaren knaagdierbeheersers. De examens zijn in opdracht van Bureau Erkenningen opgesteld en worden digitaal afgenomen. Het volgen van een cursus (kennisbijeenkomst) is verplicht.

Als je in het bezit bent van een KBA-certificaat is het mogelijk je bedrijf te laten certificeren. Daarvoor is het nodig om een erkende certificerende instantie een zogenoemde audit te laten uitvoeren.

Leden ontzorgen
‘Om leden zoveel mogelijk te ontzorgen, heeft LTO Ledenvoordeel afspraken gemaakt met verschillende partijen die langskomen in dit proces’, zegt Horbach. ‘We hebben voordeel bedongen bij certificerende instantie Vincotte ISACert. Daarnaast zijn we in onderhandeling met enerzijds regionale opleiders om ledenvoordeel aan te kunnen bieden op de KBA(-GB)-opleidingen die agrariërs moeten volgen. Anderzijds kijken we naar voordeelmogelijkheden bij professionele knaagdierbestrijders voor degene die het liever uitbesteedt.’

LedenvoordeelkrantBekijk de krant digitaal

Ledenvoordeel op knaagdierbeheersing

Op de site van LTO Ledenvoordeel kunnen leden een formulier invullen als ze een seintje willen ontvangen zodra de onderhandelingen met de regionale opleiders en professionele knaagdierbestrijders rond zijn.

Meer informatie: ltoledenvoordeel.nl/knaagdierbeheersing

IPM Rattenbeheersing Knaagdierbeheersing

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.