Minder drift en beter spuiten

28 september 2015

|

Rose

Meer informatie over de Wingssprayer

Drie jaar gelden investeerde Tonnis Zomerman in de Wingssprayer, een systeem aan de veldspuit om met minder middelen beter te kunnen spuiten. Via LTO Ledenvoordeel krijgen LTO-leden een flinke korting op de aanschaf.

De afgelopen jaren zijn diverse systemen op de markt gekomen om tijdens bespuitingen drift te voorkomen en minder middelen te gebruiken. Denk aan driftarme doppen en spuiten met luchtondersteuning. Akkerbouwer Tonnis Zomerman heeft de mogelijkheden bekeken, maar koos drie jaar geleden bewust voor de Wingssprayer, een systeem van de gelijknamige leverancier uit Maarheeze. Zomerman heeft in Swifterbant een akkerbouwbedrijf van 60 hectare met granen, aardappelen en uien. “Het is een relatief eenvoudig systeem. Mijn veldspuit was pas een jaar oud en daar kon het systeem prima op worden geïnstalleerd”, vertelt de ondernemer.

Neerwaartse luchtstroom

De Wingssprayer is een speciaal ontworpen spuitboom met spuitdoppen op 25 centimeter afstand van elkaar. Typerend voor het systeem is de plaat die voor de doppen is gemonteerd. Deze plaat voorkomt op de eerste plaats dat de zeer fijne druppels wegwaaien. Maar zeker zo belangrijk: tijdens het rijden ontstaat dankzij de constructie van de plaat een neerwaartse luchtstroom die ervoor zorgt dat de fijne druppels dieper in het gewas komen. Bovendien trekt de plaat het gewas een beetje open. Daardoor kan het middel nog beter in het gewas dringen. Het resultaat: een betere bespuiting met minder middelen en minder drift. Door de besparing op middelen verwacht Zomerman de investering binnen enkele jaren te hebben terugverdiend.

Plaat door het gewas

Het werken met de spuit bevalt Zomerman goed. “Het eerste jaar was even wennen. De plaat gaat door het gewas en het is dan goed kijken naar de hoogte van de spuitboom.” Ook de hoeveelheid water en middelen per hectare was aftasten. Dit jaar heeft de akkerbouwer de Wingssprayer voor het derde seizoen gebruikt en het gaat prima; per gewas en type bespuiting weet hij precies welke instellingen en hoeveelheden tot het beste resultaten leiden.

Afhankelijk van de toepassing is de hoeveelheid middel die hij per bespuiting gebruikt tot 50 procent minder dan voorheen. De akkerbouwer spuit nu alles met 200 liter per hectare. Ook gebruikt Zomerman nog maar één type spuitdop. De snelheid van bespuiten ligt met 8 tot 9 kilometer per uur een stuk hoger dan vroeger. Dat alles betekent dat bespuiten minder tijd in beslag neemt. Een ander belangrijk voordeel is volgens Zomerman dat hij flexibeler is bij het doen van bespuitingen: ook bij een beetje wind kan hij met de spuit het land in.

‘Moet goed zijn’

Minder middelen gebruiken en een lage milieubelasting zijn mooi, maar het belangrijkste voor de akkerbouwer is het resultaat van de bespuiting. “Het is lastig vergelijken. Maar als ik kijk hoe het middel in het gewas komt en de planten bedekt, dan moet het wel goed gaan. Met minder middel heb ik minimaal hetzelfde resultaat.” De Wingssprayer is recentelijk opgenomen bij de producten en diensten die ondernemers via LTO Ledenvoordeel goedkoper kunnen aanschaffen. Leden krijgen daardoor een korting van €64 per strekkende meter spuitboom. Bij een spuit zoals die van Zomerman betekent dat een voordeel van bijna €2.500.

Meer informatie over de Wingssprayer

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.