Regenwater blijft uit de mestsilo

2 maart 2018

|

Rose

Alle mestsilo’s moeten sinds 1 januari afgedekt zijn. Melkveehouder Jack Kuylaars vindt de nieuwe wetgeving ‘onzinnig’. Inmiddels heeft de veehouder wel een brandschone kap op de betonnen opslag.

Bekijk het aanbod mestsilo afdekkingen

In 1984 is op de melkveehouderij van de familie Kuylaars in Valkenswaard een 3,5 meter hoge mestsilo gebouwd. ‘Mijn ouders wilden toentertijd een opslag om zuinig om te gaan met mineralen’, weet Jack Kuylaars.

‘We boeren hier op natte grond en kunnen beter pas in het voorjaar uitrijden, zodat uitspoeling beperkt blijft. Vanuit milieuoogpunt is de silo een prima oplossing.’ Jack en zijn vrouw Ilze Kuylaars hebben 120 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Als gevolg van de fosfaatreductie moest het gezin koeien inleveren.

Brabant kreeg bovendien deze zomer extra strenge milieumaatregelen. En per 1 januari 2018 moest hun mestopslag voor drijfmest afgedekt worden. Dit besluit geldt ook voor de oudere silo’s, die voor 1 juni 1987 zijn gebouwd. De regelgeving is bedoeld om de ammoniakuitstoot te beperken. Maar volgens Jack Kuylaars werkte de oude silo prima, door korstvorming op de drijfmest.

Zo’n 300 euro korting

‘Ondanks het afdekken met een spankap zullen de gassen toch moeten ontsnappen. Hoe zal de ammoniakuitstoot dan minder worden? Dat begrijp ik niet.’ De melkveehouder heeft afgelopen najaar contact gezocht met de bouwer van de opslag en die heeft Beutech Agro ingeschakeld. Kuylaars kreeg een helder advies en kon de spankap snel realiseren. ‘Via LTO Ledenvoordeel heb ik zo’n 300 euro korting gekregen’, zegt hij. Spankap als oplossing Bij Kuylaars gaat de drijfmest van bovenaf in de opslag. Daarom bleek voor zijn bedrijf de spankap de beste oplossing. Kuylaars heeft begin februari de mest uitgereden en de silo schoongemaakt. Vervolgens heeft Beutech Agro de kap in één dag met behulp van een kraan gemonteerd.

Handhaving

‘De jongens van Beutech Agro hebben goed werk geleverd’, zegt Kuylaars. ‘Ze komen later dit jaar nog een keer terug om het dak een extra keer te spannen. Het voordeel van dit systeem is dat er geen regenwater meer in de opslag komt.’ De nieuwe wetgeving raakt naar schatting zo’n 1.400 veehouders. Volgens Beutech-verkoper Johan de Vries heeft het gros van deze boeren nog geen afgedekte silo. ‘Gemeentes zijn op diverse plaatsen aan het handhaven, dus horen we van veehouders dat ze snel hun afdekking geregeld willen hebben’, vertelt hij.

De Vries adviseert LTO-leden over de keuze voor een spankap of drijfkleed. ‘De meesten kiezen voor een drijfkleed, omdat ze daarmee goedkoper uit zijn.

Bekijk het aanbod mestsilo afdekkingen

MESTSILO AFDEKKEN

Leden die meedoen aan het inkoopcollectief van LTO Ledenvoordeel kunnen tot honderden euro’s korting ontvangen, afhankelijk van grootte en soort mestsilo en/of afdekking. Beutech Agro is geselecteerd als LTO-leverancier. Dit bedrijf is sterk in leveren, plaatsen, keuren én onderhouden van mestopslagsystemen. De silo’s en bassins zijn ook geschikt voor het opvangen van water, slib en andere vloeistoffen.

Meer informatie

Bedrijfsvoering nieuws

25 april 2024

‘Aaltjesonderzoek is belangrijker dan een brandverzekering voor ons huis’

De broers Pieter en Marcel Lucassen kweken jaarlijks ruim 10 miljoen vaste planten. Elk jaar laten ze hun percelen testen op de aanwezigheid van aaltjes. ‘We zien het als een risicodekking voor gewasschade. Zouden we een jaar overslaan dan kan ons dat tienduizenden euro’s tot een ton schade kosten!’

22 april 2024

'Gps-correctiesignaal MoveRTK werkt gewoon goed’

Gps-systemen zijn niet meer weg te denken uit de trekkercabine. Net als een RTK-correctiesignaal, dat werken op de centimeter nauwkeurig mogelijk maakt.

15 april 2024

Wijziging regelgeving spuitlicentie – Verleng op tijd!

Vanaf 1 augustus 2024 moet u uw verlengingspunt voor Veiligheid en Techniek halen bij een fysieke bijeenkomst, Verleng nu nog snel en makkelijk online!

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.