Schoner water en hogere klauwgezondheid dankzij het Watter-systeem

5 oktober 2023

|

Rose

Barry van Bezooyen heeft in 2022 de boerderij van zijn ouders volledig overgenomen. Het bedrijf in Lexmond telt 110 melkkoeien met ongeveer 50 stuks jongvee. Lange tijd hadden de koeien onverklaarbare gezondheidsproblemen, wat uiteraard voor bijbehorende frustraties zorgde bij de melkveehouder. Totdat één systeem uitkomst bracht.

De weerstand en gezondheid van zijn koeien waren matig voordat Barry begon met het Watter-systeem. De vruchtbaarheid was niet goed genoeg, de melkproductie bleef achter en klauwgezondheidsproblemen kwamen vaak voor. Om de oorzaak van deze problemen te achterhalen, begon hij met het onderzoeken van mogelijke factoren. Na een artikel over Watter te hebben gelezen, besloot hij contact op te nemen. Het eerste advies was om watermonsters af te nemen.

Er bleek onder andere te veel E. Coli in het water te zitten, waarop Barry besloot om het Watter-systeem een half jaar lang te testen. ‘Ondanks dat mijn dochter goed haar best deed om de waterbakken schoon te maken, zo’n twee keer per week, bleef er toch altijd slijm achter. Met het Watter-systeem verdween de vervuiling volledig binnen een paar weken.’ Dat slijm was de biofilm die zich ophoopte in de waterbakken. Met gebruik van het Watter-systeem was dit binnen no-time verleden tijd. ‘Bovendien rook het water weer aangenaam en leken de koeien er onmiddellijk van te willen drinken. Ze doken met hun neus het water in, eerder zochten ze liever de sloot op’, vertelt Van Bezooyen.

Een gezonde koe heeft gezonde klauwen

Niet alleen de verbetering van het water viel Barry op, ook zat er in de klauwgezondheid van de koeien een forse verbetering. Mortellaro was een probleem dat zich eerder vaak binnen het bedrijf voordeed, dat is bijna in zijn geheel verdwenen sinds het gebruik van het Watter-systeem. ‘Inmiddels is er ook al een hele tijd geen sprake van een tussenklauwontsteking. We merkten dat de klauwgezondheid het eerste was wat aanzienlijk vooruit is gegaan. Wanneer de koe gezond is, heeft het gezonde klauwen. En dat resulteert uiteindelijk weer in minder gedoe’.

Barry gaf aan dat de terugverdientijd van het systeem ongeveer 2 tot 3 jaar bedraagt. Hoewel de aanschaf van het systeem wel even een investering was, benadrukte hij dat de frustraties en problemen met de klauwgezondheid erg vervelend waren. ‘Het is van onschatbare waarde dat deze problemen nu verleden tijd zijn.’ Dat maakt de aanschaf van het systeem volgens Barry zeker de moeite waard. ‘Water is 80% van je rantsoen, er zou zeker meer omkijken naar moeten zijn.’

  • -€750

Schoon drinkwater

Als lid van LTO, POV of andere aangesloten organisaties krijgt u korting op een tijdelijke proefperiode en € 500,- korting op aanschaf van het Watter-systeem.
Bekijk dit voordeel

Schoon drinkwater nieuws

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

5 december 2022

Effectief desinfecteren van klauwen zonder formaline

'Kan ik jullie middel in een voetenbad doen om klauwen te desinfecteren?

30 juli 2022

Biofilm in drinkwaterlijnen is verleden tijd

'Als pluimveehouder weet je hoe essentieel schoon drinkwater voor de kuikens is.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.