Van Happen zet stevig in op duurzaamheid

1 maart 2018

|

Rose

Afvalverwerkingsbedrijf Van Happen Containers in Eindhoven is een innovatief familiebedrijf dat stevig inzet op verduurzaming en hergebruik van grondstoffen. ‘We schuiven op van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier’, zegt directeur Mark van Happen.

Boeren en tuinders liggen tegenwoordig onder een vergrootglas als het gaat om duurzaamheid, constateert Van Happen. Duurzaamheid speelt een grote rol in de agrarische bedrijfsvoering. Werken aan duurzaamheid kan ook door zaken te doen met een bedrijf dat er veel aan doet, geeft hij aan. Van Happen Containers is zo’n bedrijf. ‘Van Happen ademt duurzaamheid’, zegt de directeur. Zo’n instelling is veel waard in de afvalbranche. Want de overheid wil dat in 2050 alle materialen van hergebruikte grondstoffen worden gemaakt. Er is dan sprake van een circulaire economie; alle afval wordt opnieuw gebruikt.

Praktijk

‘Dat is heel mooi, maar de praktijk is best weerbarstig’, zegt Van Happen nuchter. Maar hij is tegelijk ambitieus en wil hoe dan ook in die richting, al is het ‘met kleine stappen’. Hij noemt een voorbeeld. Het bedrijf verwerkt ingezameld plastic tot vuilniszakken voor de semiondergrondse containers.

In de land- en tuinbouw wordt al lang ‘afval’ hergebruikt. Van Happen noemt het composteren van het groenafval dat uit de kassen komt een mooi voorbeeld. De compost gaat weer over het land. Ook veel landbouwplastic wordt al lang hergebruikt.

Meer nodig

Maar er is meer nodig. Want er gaan nu nog heel veel bruikbare grondstoffen verloren. ‘Het is belangrijk dat we alle mooie materialen die we inzamelen meer kunnen inzetten als grondstoffen’, zegt Van Happen. Hij zet daar stevig op in. ‘We gaan verder in het optimaal sorteren van reststromen en in het opzetten van ketens samen met onze partners’, legt de directeur uit. ‘Ketens waarin materialen die wij sorteren een nieuwe bestemming krijgen in nieuwe producten.’

‘We kunnen onze klanten producten leveren van het afval dat we bij ze hebben ingezameld. Voor ons is de cirkel dan echt rond’, stelt hij. De weg naar een circulaire economie gaat nog wel met horten en stoten. Want de markt zit nog niet altijd te wachten op herwonnen grondstoffen. Soms kiezen producenten voor originele grondstoffen, bijvoorbeeld omdat de kwaliteit daarvan beter is.

Van Happen Containers, met vestigingen in Eindhoven, Panningen en Moerdijk, heeft recent een nieuwe stap gezet naar een circulaire toekomst met een grote nieuwe sorteerinstallatie in Eindhoven, die afval scheidt in bruikbare grondstoffen. Voor bouw- en sloopafval bestonden al zulke installaties, maar niet voor gemengd restafval. Voor dat type afval is de installatie een primeur in Europa. ‘Het is een concrete stap naar circulaire economie’, stelt Van Happen.

Optimale capaciteit

De innovatieve installatie zit nog niet op de optimale capaciteit. Stap voor stap wordt de hoop restafval aan het eind van de installatie steeds kleiner en de hopen bruikbare grondstoffen steeds groter. ‘We doen dit omdat we erin geloven’, zegt Van Happen. Voor de leden van LTO hebben zulke installaties een groot voordeel, namelijk dat ze hun afval niet zelf hoeven te scheiden, dat doet de installatie.

Bekijk het ledenvoordeelaanbod op afvalinzameling

Diensten nieuws

15 december 2023

Voorkom een plaag, begin vandaag

Het beheersen van ratten en muizen moet sinds dit jaar, zowel binnen als buiten gebouwen, volgens de IPM-werkwijze gebeuren.

7 december 2023

Steeds meer boeren en tuinders kiezen voor koffie van SMIT&DORLAS

SMIT&DORLAS levert al twee eeuwen koffie uit eigen branderijen.

2 oktober 2023

Koffie en kracht gebundeld: een smaakvolle samenwerking

LTO Ledenvoordeel is verheugd om de nieuwste toevoeging aan haar netwerk van partners aan te kondigen. SMIT&DORLAS, een gerenommeerde naam in de koffie-industrie

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.