Zonnepanelen brengen rekening omlaag

30 september 2016

|

Rose

Nico Enthoven runt een akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Hij verbouwt aardappelen, uien, graan en suikerbieten. Niet alleen het verbouwen van deze gewassen kost energie, het opslaan ervan ook. Om de stroomrekening te verlagen, besloot hij om zonnepanelen op het dak van zijn agrarische bedrijf te laten plaatsen. Hij is hiermee één van de vele agrariërs die via de Vraagbundeling Zonnepanelen profiteert van de voordelen van zonne-energie.

Rendement van 90 procent

De zonnepanelen installatie met 944 zonnepanelen draait inmiddels een jaar. “De panelen hebben tot nu toe een rendement van circa 93 procent opgeleverd en daarmee is de norm die van tevoren is uitgerekend ruim gehaald. Vanaf het moment dat de panelen op mijn dak liggen, heb ik al 245.000 kWh opgewekt. Ik produceer daarmee driemaal zoveel stroom dan ik zelf nodig heb. De rest lever ik terug.”

SDE+ subsidie

Nico Enthoven maakte niet alleen gebruik van de Vraagbundeling Zonnepanelen, maar kreeg ook een SDE+ subsidie toegewezen. “Zo is het een bijzonder rendabele investering geworden,” aldus Nico. Voor veel agrariërs is de SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energie Productie) een populaire regeling. De subsidie heeft een omvangrijk budget (voor 2016: 8 miljard euro) en is een compensatie voor het verschil in de kostprijs van duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. De subsidie wordt verstrekt over een periode van 15 jaar.

Informatievoorziening

De akkerbouwer uit Zeewolde noemt de informatievoorziening een groot voordeel van de Vraagbundeling Zonnepanelen. Hij legt uit: “Zelf heb je weinig verstand van zonnepanelen. LTO heeft een programma van eisen voor de installateur van de zonnepanelen opgesteld en dat geeft vertrouwen en scheelt een hoop uitzoekwerk. Het offerte- en installatietraject met Tenten Solar Zonnepanelen verliep daarnaast razendsnel en goed verzorgd. Dankzij het keukentafelgesprek dat daarop volgde kon ik de beslissing om zonnepanelen aan te schaffen snel nemen, waardoor we ook gebruik konden maken van de provinciale subsidie op zonnepanelen.”

4% korting Vraagbundeling Zonnepanelen

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.