Aanvullende zorgverzekering in 2023 nodig of niet?

15 november 2022

|

Rose

Heeft een aanvullende zorgverzekering zin of heeft u genoeg aan de basisverzekering? Veel mensen denken dat een aanvullende zorgverzekering niet nodig is omdat ze gezond zijn en dus weinig of geen zorg nodig hebben.
De basisverzekering dekt – zoals de naam al aangeeft – alleen de noodzakelijke basiszorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis en een beperkt aantal geneesmiddelen. Veruit de meeste Nederlanders hebben daarom aanvullende zorgverzekeringen, waarmee ze de extra kosten voor bijvoorbeeld brillen, tandarts en fysiotherapie vergoed krijgen. Er zijn veel verschillende pakketten, die allemaal een aanvulling zijn op de basisverzekering. De zorgverzekeraar bepaalt zelf de voorwaarden en vergoedingen van de aanvullende verzekeringen, de overheid heeft hier dus geen invloed op. De verschillen zijn daarom groot.

Welk pakket bij u past ligt enerzijds aan de hoeveel zekerheid die u wilt en wat u daarvoor wilt betalen en anderzijds is juist de inhoud van zo’n pakket heel belangrijk. Als uw werk fysiek zwaar is en u vaak dezelfde bewegingen maakt is het risico op blessures groot. Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nuttig zijn. Heeft u kinderen die waarschijnlijk een beugel nodig hebben? Dan is het verstandig een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen. Uiteraard wilt u daarbij de maandelijkse premie zo laag mogelijk houden, maar te beperkt verzekeren kan uiteindelijk geld kosten. Daarom is het van belang de aanvullende verzekeringen zorgvuldig met elkaar te vergelijken.

Tandartskosten

Ook is het goed om te kijken naar een aanvullende verzekering voor tandartskosten, dat hangt vooral af van hoe vaak u naar de tandarts gaat en welke behandelingen u verwacht. Maak een afweging of u deze kosten zelf kunt dragen of dat u geen financieel risico wil lopen door deze onkosten te verzekeren. Vergelijken is daarom zinvol. Check altijd de voorwaarden van de zorgverzekeraar. De inhoud van een aanvullende zorgverzekering verschilt namelijk per zorgverzekeraar en per zorgcollectief.

Collectieve pakketten bieden meer

Pakketten kunnen vaak niet heel gemakkelijk één op één vergeleken worden. Zo bieden collectieve verzekeringen vaak extra’s, gericht op ondernemers, die reguliere verzekeringen niet hebben, zoals extra fysiobehandelingen of mentale zorg. Met een aanvullende verzekering die goed aansluit bij uw wensen kunt u geld besparen. LTO heeft voordelige collectieve zorgverzekeringen geregeld bij CZ, De Friesland, Univé, VGZ en Zilveren Kruis. Ook als u nu al verzekerd bent bij een van deze zorgverzekeraars kunt u gebruik maken van de collectieve korting tot 15% op aanvullende verzekeringen.

In de aanvullende pakket zitten vaak extra voordelen. Bijvoorbeeld in het collectieve Pluspakket van CZ zitten maar liefst negen extra behandelingen voor fysiotherapie (21 i.p.v. 12). Een ander voordeel bij CZ via het collectie is dat als u nog fysiobehandelingen over heeft u tot vijf ongebruikte fysiobehandelingen mee mag nemen naar het volgende jaar. Daarnaast krijgen alle collectief verzekerden jaarlijks een HealthCheck.

Steeds vaker is er behoefte aan zorg op het mentale vlak. Al onze partners bieden extra’s via het collectief. Zo heeftt VGZ digitale consults in haar aanvullende pakket om zo preventieve psychologische hulp te bieden voor boeren en tuinders die problemen, stress of zorgen hebben. Op een laagdrempelige manier: één op één met een psycholoog.

En uiteraard hebben de zorgverzekeraars ook oog voor de praktische kant. Zilveren Kruis zorgt dat jouw vergoedingen binnen 3 werkdagen uitbetaald worden. Declareer je zorgkosten eenvoudig en snel via Mijn Zilveren Kruis of de app. Je kunt veel zelf regelen. Waar kan ik terecht? Ben ik sneller aan de beurt in een ander ziekenhuis? Wat krijg ik vergoed? Wat betaal ik zelf? De Zorgverkenner helpt je bij deze vragen.

LTO Zorgvergelijker

Om het uitzoekwerk sneller en makkelijker te maken, is er de LTO Zorgvergelijker. U kiest bijvoorbeeld voor minimaal 12 fysiotherapiebehandelingen en een tandartspakket met een maximale vergoeding tot € 500. In de resultaten ziet u dan in één oogopslag welke verzekeringen het beste aansluiten op uw wensen. Bent u eruit welke zorgverzekering het beste bij u past? Dan kunt u deze direct online afsluiten. Als u vóór 31 december overstapt zorgt uw nieuwe verzekeraar voor het opzeggen van uw huidige zorgverzekering. Vanaf 19 november kunt u de pakketten vergelijken in de zorgvergelijker:

Snel naar LTO Zorgvergelijker

Verzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.