Cursus Spuitlicentie gewoon thuis in een verloren uurtje

2 juni 2022

|

Rose

Paul Mangnus uit Graauw (Z.) verlengde zijn spuitlicentie via Spuitlicentie.nl. Vooral het gemak van de online cursus sprak hem aan. Voor het eerst kon hij gewoon thuis op elk moment van de dag de cursus volgen. De vorige verlenging van zijn Spuitlicentie regelde hij via een agrarische opleider in Goes, waardoor hij voor iedere bijeenkomst een uur moest reizen.

De Zeeuws-Vlaamse akkerbouwer heeft samen met zijn broer Joost een bedrijf van zo’n 150 hectare. Hij doet zelf al het spuitwerk op het eigen bedrijf met een getrokken spuit. Ook verzorgt hij de gewasbescherming bij een collega in de buurt. In totaal spuit hij jaarlijks zo’n 3.500 hectare.

Mangnus heeft een vrij ruim bouwplan, met aardappelen, suikerbieten, uien en granen. Dat lijkt gangbaar, maar dat is het niet helemaal. Want hij teelt diverse soorten uien, zowel zaai- als plantuien en zowel gele als rode. Bovendien teelt hij winterplantuien, een gewas dat weinig wordt geteeld in Nederland. Hij plant deze uien in oktober, met als doel om ze in juni te oogsten. Maar hij maakt zich wat zorgen of dat ook dit jaar zal lukken. Het is namelijk extreem droog.

‘Het gebrek aan regen is nu een probleem’, zegt Magnus. ‘Wij zitten hier in Graauw in een extreem droge hoek.’ Beregenen zou de harde grond waar de uien in groeien wat zachter kunnen maken. Maar dat is eigenlijk geen optie, omdat het oppervlaktewater brak is. Magnus: ‘Beregenen is alleen mogelijk met zeer lange leidingen en veel werk.’

De droogte heeft ook veel invloed op de gewasbescherming, zowel positief als negatief. De werking van bodemherbiciden is heel matig omdat ze vocht nodig hebben en dat is er niet. De droogte zorgt er anderzijds voor dat er nog weinig schimmelziekten voorkomen in de gewassen.

Magnus haalde voorheen de verleningen van zijn spuitlicentie op een agrarische opleiding in Goes. Maar dat vroeg relatief veel reistijd. ‘Ik moet iets anders verzinnen’, dacht de Zeeuwsvlaming. Hij had wel eens informatie gezien over Spuitlicentie.nl en koos gelijk voor deze online cursus.

In het begin was het even wennen, maar hij merkte al snel hoe makkelijk het werkt. Hij kon thuis een deel van de cursus doen op elk moment van de dag dat hij er even tijd voor had. ‘Als ik een uur over had, of soms zelf een kwartier, dan ging ik weer een stukje van de cursus doen. Dat werkt heel makkelijk. Je kunt het onderbreken en de volgende keer ga je gewoon weer verder waar je was gebleven. Dat beviel heel goed.’

Over de helpdesk van Spuitlicentie.nl is de akkerbouwer ook tevreden. ‘Ik zat met een vraag waar ik op had gezweet en dacht dat ik goed zat, maar ik kwam er niet uit. Ze hebben me prima geholpen.’

Mangnus is vooral blij dat hij voor het verlengen van zijn spuitlicentie nu niet meer naar Goes hoeft, toch al snel een uur rijden, of naar een andere erkende bijeenkomst waar punten zijn te halen voor verlenging van de spuitlicentie. ‘Dat scheelt veel tijd.’

Haal uw licentie met ledenkorting
Als LTO-lid krijgt u korting op een online cursus van Spuitlicentie.nl. Neemt u één cursus af dan krijgt u 5 procent korting en bij vier of meer cursussen krijgt u zelfs 10 procent korting. (De korting geldt niet in combinatie met andere kortingen.) Ga snel naar de website van LTO Ledenvoordeel.

Vraag uw persoonlijke kortingscode aan

Bedrijfsvoering nieuws

29 mei 2024

Mestsilo opnieuw te gebruiken met spankap

Melkveehouder Adriaan Bregman liet vorig najaar zijn betonnen mestsilo door Genap voorzien van een nieuwe spankap met ledenvoordeel.

25 april 2024

‘Aaltjesonderzoek is belangrijker dan een brandverzekering voor ons huis’

De broers Pieter en Marcel Lucassen kweken jaarlijks ruim 10 miljoen vaste planten. Elk jaar laten ze hun percelen testen op de aanwezigheid van aaltjes. ‘We zien het als een risicodekking voor gewasschade. Zouden we een jaar overslaan dan kan ons dat tienduizenden euro’s tot een ton schade kosten!’

22 april 2024

'Gps-correctiesignaal MoveRTK werkt gewoon goed’

Gps-systemen zijn niet meer weg te denken uit de trekkercabine. Net als een RTK-correctiesignaal, dat werken op de centimeter nauwkeurig mogelijk maakt.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.