‘Online leren voor spuitlicentie handig’

11 september 2020

|

Rose

De coronacrisis liet het niet toe om bijeenkomsten voor het halen en behouden van een spuitlicentie te organiseren. Melkveehouder Frank Jansen uit Olst vond het leren via Spuitlicentie.nl daarom wel heel handig.

‘Voor een melkveehouder zit ik wel vrij ruim in de grond’, zegt Jansen. ‘Ik teel daardoor wat intensiever dan andere melkveehouders. Behalve maïs en gras heb ik zetmeelaardappelen. Het past me heel goed om zelf het spuitwerk daarin te doen. ‘Mechanisatie is wel een hobby van me’, zegt hij. Tijdens zijn opleiding had hij ooit wel een spuitlicentie gehaald, maar die was nooit verlengd. ‘Ik heb toen het pakket besteld van Spuitlicentie.nl. Daar moest ik me eerst doorheen werken voor ik examen kon doen’, vertelt hij. ‘Het was een pittige hoeveelheid stof. Alleen voor de spuitkennis was ik al per blok twee tot drie uur bezig. En dan nog een pakket algemene plantenkennis. Het lukte me door een week lang elke avond ermee bezig te zijn.’ Voor het examen kon hij dit voorjaar terecht in Naaldwijk. ‘Het is een mooie locatie. Ik had hard gewerkt en ik ben geslaagd. Nu kan ik zelf de spuitbeurten doen. In de aardappelen maak ik ongeveer elke week een rondje.’

Onmisbaar
Dat een spuitlicentie onmisbaar is, merkt de veehouder als hij middelen wil bestellen bij zijn leverancier. ‘Die willen een kopie van je pasje hebben. Zonder dat bewijs kom je niet aan middelen.’ Jansen liet de spuit keuren, een getrokken Agrifac, zodat hij er drie jaar mee kan werken. Hij rustte de spuit uit met de beste doppen voor zijn toepassingen. ‘Ik gebruik nu doppen met 90 procent driftreductie, zodat ik met veel middelen tot anderhalve meter uit de kant kan werken.’ Bij de middelenkeuze moet hij goed opletten. Het bedrijf zit in een waterwingebied, waardoor sommige middelen niet kunnen. Behalve de middelenkeuze is het verder van belang te weten hoe vaak een middel per seizoen mag en of er andere beperkingen zijn. Het zelf spuiten geeft de melkveehouder de vrijheid het beste moment te kiezen, zonder daarbij met andere bedrijven te concurreren, zoals wanneer een loonbedrijf voor meerdere klanten werkt. ‘Ik kies in het gras wat ik zelf wel of niet accepteer en spuit daar waar ik dat nodig vind. Ik kan ook kiezen stukken niet te doen, als ik die minder nodig vind’, stelt Jansen.

Selectief
De veehouder kan selectief zijn in de middelenkeuze of gebruik maken van de mogelijkheden om een lage dosering in te zetten en eventueel vaker terug te komen. Sinds Jansen de spuitlicentie heeft, spuit hij in de maïs tegen onkruid, in het gras tegen ridderzuring en in de aardappelen tegen onkruid, coloradokevers en phytophthora. Dat hij zelf de baas is bij deze werkzaamheden, geeft hem een goed gevoel.

Haal uw spuitlicentie dit najaar met korting
Vanaf 1 oktober kunt u als LTO-lid korting krijgen op een online cursus van Spuitlicentie.nl. Neemt u één cursus af dan krijgt u 5 procent korting en bij vier of meer cursussen krijgt u zelfs 10 procent korting. De korting is niet geldig in combinatie met andere kortingen. Vraag uw persoonlijke kortingscode aan:

Kortingscode aanvragen

Bedrijfsvoering nieuws

25 april 2024

‘Aaltjesonderzoek is belangrijker dan een brandverzekering voor ons huis’

De broers Pieter en Marcel Lucassen kweken jaarlijks ruim 10 miljoen vaste planten. Elk jaar laten ze hun percelen testen op de aanwezigheid van aaltjes. ‘We zien het als een risicodekking voor gewasschade. Zouden we een jaar overslaan dan kan ons dat tienduizenden euro’s tot een ton schade kosten!’

22 april 2024

'Gps-correctiesignaal MoveRTK werkt gewoon goed’

Gps-systemen zijn niet meer weg te denken uit de trekkercabine. Net als een RTK-correctiesignaal, dat werken op de centimeter nauwkeurig mogelijk maakt.

15 april 2024

Wijziging regelgeving spuitlicentie – Verleng op tijd!

Vanaf 1 augustus 2024 moet u uw verlengingspunt voor Veiligheid en Techniek halen bij een fysieke bijeenkomst, Verleng nu nog snel en makkelijk online!

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.