Snel en praktisch werken met de Gewasbeschermingsgids

1 februari 2021

|

Rose

De Gewasbeschermingsgids van Delphy geeft een direct overzicht van beschikbare middelen. Naast de toelatingen per teelt, vindt de teler informatie over wet- en regelgeving, spuittechniek, restricties en driftbeperking en hulpstoffen. Een app geeft gebruikers actuele extra informatie.

‘Het belangrijkste voordeel van de Gewasbeschermingsgids is dat je alle informatie gecombineerd bij elkaar vindt’, zegt gewasbeschermingsexpert Jan Salomons van Delphy. ‘Je zoekt het overzicht per gewas op en op die pagina’s krijg je advies over het bestrijden van onkruiden, ziekten en plagen. In de editie Akkerbouw en Veehouderij zie je bijvoorbeeld in tabellen de herbiciden en de gevoeligheidsscores ervoor. Je krijgt een advies om het probleem doeltreffend en economisch aantrekkelijk aan te pakken.’

Bij de grote gewassen geeft de gids alle toelatingen van middelen en de bijbehorende restricties, bijvoorbeeld als het gaat om grondwaterbeschermingsgebieden of driftklassen. Salomons noemt verder de prijsinformatie per middel. ‘Die is zo recent mogelijk. Per productnaam krijg je een gemiddelde prijs van het laatste groeiseizoen. Bij de gewasadviezen staat of toevoegmiddelen handig zijn. De verwijzing naar de tabel voor uitvloeiers, hechters en olie staat erbij.’

Sectoredities

Gedurende het jaar kunnen er middelen afvallen, bijkomen en veranderingen op de etiketten komen. Er is ook een bijbehorende app voor de edities Akkerbouw en Veehouderij, Boomkwekerij en Vaste planten en die voor Aardbeien en Fruit. ‘Iedereen die een handleiding koopt voor een jaar, kan daarbij een code voor de app nemen. In bijvoorbeeld de app GWB Gids Akkerbouw vind je ondersteunende informatie en een doppenmodule. Daarin kan je selecteren welke doppen je op de veldspuit hebt en bij een extra drifteis zegt de app welke geschikt zijn voor het middel. De afgiftetabel geeft informatie over de benodigde druk, de rijsnelheid en het druppelspectrum. De app-gebruikers blijken veel te doen met deze doppenmodule. ’De Gewasbeschermingsgids van Delphy kent vier edities: ‘Akkerbouw en Veehouderij’, ‘Vollegrondsgroenten’, ‘Aardbeien en Fruit’ en ‘Boomkwekerij en Vaste planten’. Salomons: ‘In de editie Akkerbouw en Veehouderij staan alle grote akkerbouwgewassen, de groenten die akkerbouwmatig geteeld worden (o.a. peen, witlofpennen, peulvruchten en knolselderij). Qua veehouderij betreft het maïs en grasland’.

De Gewasbeschermingsgidsen zijn handig voor telers, loonwerkers, adviseurs en scholen. ‘Die scholen kunnen hem gebruiken bij lessen over techniek, resistentiemanagement en wet- en regelgeving.’ U kunt een enkele gids te bestellen of een abonnement aangaan voor meer jaren. Een abonnement voorkomt dat u de nieuwe editie vergeet te bestellen en het is bovendien voordeliger. Via LTO Ledenvoordeel krijgt u nog eens extra korting op een abonnement voor de editie Akkerbouw &Veelteelt.

Tekst: Jorg Tönjes

Bedrijfsvoering nieuws

29 mei 2024

Mestsilo opnieuw te gebruiken met spankap

Melkveehouder Adriaan Bregman liet vorig najaar zijn betonnen mestsilo door Genap voorzien van een nieuwe spankap met ledenvoordeel.

25 april 2024

‘Aaltjesonderzoek is belangrijker dan een brandverzekering voor ons huis’

De broers Pieter en Marcel Lucassen kweken jaarlijks ruim 10 miljoen vaste planten. Elk jaar laten ze hun percelen testen op de aanwezigheid van aaltjes. ‘We zien het als een risicodekking voor gewasschade. Zouden we een jaar overslaan dan kan ons dat tienduizenden euro’s tot een ton schade kosten!’

22 april 2024

'Gps-correctiesignaal MoveRTK werkt gewoon goed’

Gps-systemen zijn niet meer weg te denken uit de trekkercabine. Net als een RTK-correctiesignaal, dat werken op de centimeter nauwkeurig mogelijk maakt.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.