Waar moet u op letten bij de basispremie?

14 november 2022

|

Rose

Overstappen op een andere zorgverzekering kan voordelig zijn, maar waar moet u op letten bij het kiezen van uw zorgverzekering? Wij geven een aantal tips voor het vergelijken. Zo kiest u altijd een zorgverzekering die het beste aansluit bij uw wensen.

Vaak wordt door onze leden gevraagd: ‘De basisverzekering is toch verplicht en overal hetzelfde, waarom is de prijs dan niet hetzelfde?’. Met de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed, zoals huisartsenzorg, zorg in een ziekenhuis, spoedeisende hulp en geneesmiddelen. Het verschil in premie kan komen door verschil in de hoogte van uw eigen risico en in hoeverre u gebruik wilt maken van niet-gecontracteerde zorgverleners.

Naturapolis meest gekozen

Met een naturaverzekering krijgt u de kosten van gecontracteerde zorgverleners vergoed. Voor niet gecontracteerde zorg betaalt u een deel zelf. Kiest u voor een duurdere restitutieverzekering, dan maakt het voor de vergoeding van de zorg niet uit of uw zorgverlener een contract heeft of niet. U krijgt uw rekening achteraf volledig vergoed tot het marktconform tarief. Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig ook een budgetpolis aan, waarbij er met minder zorgverleners een contract is afgesloten dan bij een standaard naturapolis. Check daarom bijvoorbeeld of uw fysiotherapeut een contract heeft volgens die polis of niet.

Welke zorgverlener wilt u?

Voor sommige mensen is het heel belangrijk dat ze terecht kunnen bij bepaalde zorgverleners. Bijvoorbeeld bij hun vaste fysiotherapeut of psycholoog. Daarom is het belangrijk dat u checkt of uw zorgverlener gecontracteerd is bij de verzekeraar van uw keuze of dat u kiest voor een restitutie-polis die u meer vrijheid geeft, maar daar betaalt u dan ook wat meer voor.

 

Budget Natura Restitutie
Een minimaal aantal gecontracteerde zorgverleners. Meer gecontracteerde zorgverleners. Vrije keuze van zorgverleners.
Gaat u naar een ander ziekenhuis of andere zorgverlener waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan krijgt u maar een deel van de kosten vergoedt. Gaat u naar een ander ziekenhuis of andere zorgverlener waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan krijgt u maar een deel van de kosten vergoedt. De zorgrekening wordt vergoed volgens marktconforme tarieven. In sommige gevallen moet u de kosten voorschieten.
Bij een budgetpolis moet u vaak meer zelf (online) regelen. Bij een naturapolis hoeft u niet per se zelf meer zaken (online) te regelen. Bij een restitutiepolis hoeft u niet per se zelf zaken (online) te regelen.
Bij planbare zorg moet soms verder gereisd worden voor een behandeling. U hebt meer keuze in planbare zorg. U hebt de meeste keuze in planbare zorg, omdat u vrije keuze hebt in zorgverleners.
U betaalt het minst voor deze polis. U betaalt gemiddeld voor deze polis. U betaalt het meest voor deze polis.

Steeds meer verzekeraars bieden een combipolis aan, een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Het voordeel daarvan is dat u meer keuzevrijheid hebt, dan bij een natura of budgetpolis, maar niet de hoofdprijs betaalt. Check altijd goed de voorwaarden van elke polis. Deze vindt u op website van de zorgverzekeraars.

Eigen risico

In 2023 betaalt u de eerste 385 euro (het eigen risico) voor bepaalde zorgkosten zelf. Dat geldt bijvoorbeeld voor ambulancevervoer, ziekenhuisopname en medicijnen, maar niet voor de huisartsenpost of kraamzorg. U kunt uw eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro en in ruil daarvoor betaalt u dan minder zorgpremie. Het vrijwillig eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het verplicht eigen risico. Wilt u op deze manier premie besparen dan is het goed om rekening te houden met eventuele onverwachte kosten die u dan zelf moet betalen.

Het verschil zit hem in de pakketten

Vergelijk het aanbod van uw huidige zorgverzekering altijd met andere verzekeraars. Misschien krijgt u vrijwel hetzelfde pakket tegen een scherper tarief of zitten er meer voordelen in. Via het LTO collectief krijgt u bij VGZ, CZ, Zilveren Kruis en Univé tot 15% korting op aanvullende pakketten en eventuele extra’s, zoals meer fysiotherapie, mondzorg en extra preventiebudget. U kunt gebruik maken van korting via het collectief bij CZ, De Friesland, Univé, VGZ en Zilveren Kruis.

Ook als u momenteel al bij een van bovenstaande verzekeraars verzekerd bent, kunt u profiteren van de LTO korting. Overstappen kost niks en uw nieuwe zorgverzekeraar regelt alles. Wilt u advies over uw zorgverzekering? Onze adviseurs zitten voor u klaar: 088-4724200. Vanaf 19 november kunt u de pakketten vergelijken op de ltozorgvergelijker.nl

Verzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.