Wat verandert er in het zorgverzekeringsaanbod voor 2022?

22 september 2021

|

Rose

Op Prinsjesdag werden de nieuwe wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend gemaakt. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk.

Afgelopen dinsdag maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de nominale premie van de zorgverzekering voor het aankomend jaar bekend. De gemiddelde jaarpremie voor 2022 zal naar verwachting stijgen met 31 euro per jaar, wat neerkomt op een maandelijkse premiestijging voor de basisverzekering van 2,58 euro.

De maximale zorgtoeslag stijgt in 2022 met € 36 voor eenpersoonshuishoudens (van € 1.287 naar €1.323) en met € 40 voor meerpersoonshuishoudens (van € 2.487 naar € 2.527). Net als voorgaande jaren blijft het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering komend jaar € 385. Zorgverzekeraars hebben tot 12 november uur de tijd om hun exacte premie bekend te maken.

Wat verandert er in het basispakket?
De miljoenennota kondigt aan dat een aantal behandelingen in het basispakket wordt uitgebreid. De verruiming van de vergoeding van fysiotherapie voor mensen met een ernstige vorm van Covid, of beter gezegd long Covid, blijft tot in ieder geval augustus 2022 van kracht. Het aantal vergoede fysiotherapiebehandelingen voor deze patiënten gaat omhoog naar 50. In andere gevallen wordt fysiotherapie vanuit het basispakket alleen vergoed voor jongeren onder de 18 jaar (9 behandelingen). Mensen met een chronische aandoening (die op de lijst staat) krijgen deels hun fysiotherapiebehandeling vergoed. In overige gevallen is er geen vergoeding vanuit het basispakket en kunt u fysiotherapie alleen verzekeren vanuit een aanvullend pakket.

Daarnaast wordt er tien uur extra opgenomen voor ergotherapie en zeven uur extra voor dieetadvisering. Het aantal logopediebehandelingen is niet langer gebonden aan een limiet. Wie gebruikmaakt van mechanische ademhalingsondersteuning, kan vanaf 1 januari 2022 de elektriciteitskosten declareren bij de zorgverzekeraar.

Meer preventie
Verder is nieuw in de basisverzekering de behandeling voor een autotransplantaat (wanneer een eigen tand of kies wordt verplaatst naar de plek van een ontbrekende tand of kies). Dit jaar wordt dit vergoed vanuit de aanvullende tandartsverzekering, vanaf 2022 is de behandeling opgenomen in de basisverzekering.

Het demissionair kabinet richt zich dit jaar meer op preventie. Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor één programma per jaar om te stoppen met roken. De nicotinevervangende middelen en eventuele medicatie worden dan ook vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast is er ook aandacht voor leefstijl- en afvalprogramma’s voor mensen met obesitas.

Zoals gezegd gaat het slechts om een indicatie. Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de hoogte van de definitieve premie. Na de bekendmaking is het tijd om te vergelijken en eventueel over te stappen. Ook als u tevreden bent is het toch slim om de nieuwe verzekering goed te bekijken omdat deze elk jaar verandert. Niet alleen de premie wijzigt, maar bijvoorbeeld ook aanvullende pakketten en de verzekeringsvoorwaarden. Om te kijken wat er straks het beste past bij uw persoonlijke zorgwensen of situatie maken we weer een uitgebreide zorgvergelijker.

BLIJF OP DE HOOGTE

Uiterlijk 12 november volgen de definitieve premies van de zorgverzekeraars voor 2022. Wilt u een seintje? Meld u dan nu aan en u ontvangt een bericht als de tarieven bekend zijn en onze zorgvergelijker klaar staat.

Ik wil een reminder

Verzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.