Wat verandert er voor uw zorgverzekering in 2023?

28 september 2022

|

Rose

Op Prinsjesdag werden de nieuwe wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend gemaakt. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk.

Eind september maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de rekenpremie van de zorgverzekering voor het aankomend jaar bekend: € 1.599. Dit betreft de nominale rekenpremie die zorgverzekeraars als richtlijn gebruiken voor het vaststellen van hun eigen premies. Zorgverzekeraars hebben tot 12 november uur de tijd om hun exacte premie bekend te maken.

De premie voor de basisverzekering stijgt in 2023 onder andere omdat de kosten van de zorg verder oplopen, bijvoorbeeld door de vergrijzing en doordat de prijzen van geneesmiddelen en de salarissen van medewerkers in de zorg hoger worden. De nominale zorgpremie zal naar verwachting stijgen naar € 127 per jaar. Er wordt uitgegaan van een stijging van ongeveer € 10 per maand voor de basisverzekering.

Om de laagste inkomens (grotendeels) te compenseren voor de hogere premie, wordt ook de zorgtoeslag komend jaar fors verhoogd. Op dit moment ontvangen gezinnen maximaal 2.553 euro per jaar aan zorgtoeslag. Dit bedrag wordt volgend jaar verhoogd naar 3.166 euro, een stijging van 613 euro.

Net als voorgaande jaren blijft het verplichte eigen risico € 385,- voor de zorgverzekering komend jaar.

De collectiviteitskorting vervalt

De collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt per 2023. De korting op de aanvullende verzekering blijft wel. Via LTO Ledenvoordeel krijgt u bij veel pakketten andere collectieve voordelen die speciaal gericht zijn op agrarische ondernemers. Vanaf 18 november kunt u alle pakketten makkelijk vergelijken in onze zorgvergelijker.

Overige belangrijke veranderingen

  • Als u het coronavirus heeft gehad en nog last heeft van ernstige klachten, dan krijgt u herstelzorg vergoed zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding was al tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering en is nu verlengd tot 23 augustus 2023.
  • Sinds juli 2022 is Immunotherapie met het kankermedicijn nivolumab toegevoegd aan de basisverzekering.
  • In het regeerakkoord 2021-2025 staan plannen om anticonceptie beter toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen.
  • Als u zwanger bent en een medische indicatie heeft, betaalt u per 2023 geen eigen risico meer voor de NIPT. Heeft u geen medische indicatie, dan is de NIPT per 1 april 2023 ook kosteloos.
  • De contracten in de GGZ en wijkverpleging tussen zorgverleners en zorgverzekeraars worden verbeterd.
  • De vergoeding voor voetzorg wordt uitgebreid.

Het verschil zit ‘m in de inhoud

Elke zorgverzekeraar bepaalt zelf de hoogte van de definitieve premie. Na de bekendmaking medio november is het tijd om te vergelijken en eventueel over te stappen. Elk jaar verandert de inhoud van de pakketten, daarom is slim om uw verzekering voor 2023 goed te bekijken ook al wijzigt u het pakket niet. Behalve de premie kunnen ook aanvullende pakketten en de verzekeringsvoorwaarden wijzigen.

LTO Ledenvoordeel gaat voor het komende jaar weer samenwerken met 5 verschillende grote zorgverzekeraars. Medio november maken we de definitieve collectieve premies voor de aanvullende pakketten speciaal voor agrarisch ondernemers bekend.

Blijf op de hoogte

Wilt u een seintje? Meld u dan nu aan en u ontvangt een bericht als de tarieven bekend zijn en de zorgvergelijker klaar staat.

IK WIL EEN SEINTJE

Verzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.