Zorgverzekeringen 2023 – Hoe maak ik de juiste keuze?

5 december 2022

|

Rose

Overstappen op een andere zorgverzekering of ander pakket kan voordelig zijn, maar waar moet u op letten bij het kiezen van uw zorgverzekering? In dit artikel vindt u een aantal tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen.

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals huisartsenzorg, zorg in een ziekenhuis, spoedeisende hulp en geneesmiddelen. Deze verzekering is verplicht voor iedereen en qua inhoud overal hetzelfde en toch zijn er verschillen. Dat kan komen door verschil in de hoogte van het vrijwillige eigen risico en in hoeverre u gebruik wilt maken van niet-gecontracteerde zorgverleners.

Eigen risico

Het eerste deel voor bepaalde zorgkosten betaalt men zelf, dit is het verplichte eigen risico. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld voor ambulancevervoer, ziekenhuisopname en medicijnen, maar niet voor de huisartsenpost of kraamzorg. Het eigen risico kan eventueel verhoogd worden (met maximaal € 500,-) en in ruil daarvoor wordt de premie lager. Wie op deze manier kosten wil besparen doet er goed aan om rekening te houden met eventuele onverwachte kosten waarvan een groter deel dus zelf betaald moet worden.

Aanvullend verzekeren

Veruit de meeste Nederlanders hebben ook een aanvullende zorgverzekering, waarmee ze de extra kosten voor bijvoorbeeld een bril of fysiotherapie vergoed krijgen. Voor mensen die daar gebruik van maken of van plan een behandeling te ondergaan volgend jaar, kan het slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Ook is het goed om te kijken naar een aanvullende verzekering voor tandartskosten, dat hangt vooral af van hoeveel tandartsbezoeken en behandelingen verwacht worden. Voor degenen die geen financieel risico willen lopen kunnen de kosten verzekerd worden of men kan ervoor kiezen om deze kosten zelf te dragen. Vergelijken is daarom zinvol.

Bespaar door te vergelijken

Check altijd de voorwaarden van de zorgverzekeraar. De inhoud van een aanvullende zorgverzekering verschilt namelijk per zorgverzekeraar en per zorgcollectief. Op ltozorgvergelijker.nl zijn aanvullende verzekeringen makkelijk en snel te vergelijken. Wat is belangrijk? Fysiotherapie, extra preventiebudget of vergoeding voor een bril? De zorgvergelijker vindt de verzekering die het best past bij ieders wensen.

Leden krijgen meer

Tot en met 31 december kunt u overstappen. Via LTO Ledenvoordeel ontvangt u korting op uw aanvullende verzekeringen van CZ, De Friesland, Univé, VGZ en Zilveren Kruis. Vul bij het aanvragen van uw zorgverzekering het LTO collectiviteitsnummer in. Bent u al verzekerd bij een van bovenstaande verzekeraars, maar ontvangt u nog geen korting? Dan hoeft u alleen de collectiviteitscode door te geven.

Ik wil meer weten

Verzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.