3 tips om zonnepanelen te reinigen

16 mei 2022

|

Rose

Vervuilde zonnepanelen kosten geld

Zonnepanelen worden na verloop van tijd steeds viezer. Stof, ammoniak en vogelpoep zorgen voor een lagere stroomproductie. Hardnekkig vuil kan het rendement van uw zonnepanelen tot wel 10 procent verlagen. U wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement uit uw systeem halen en daarom is tijdig goed schoonmaken belangrijk. Maar hoe en wanneer kunt u dit het beste doen?  We hebben 3 tips voor u:

1. Zelf doen of laten doen?

Het is niet aan te raden om de vervuilde zonnepanelen snel zelf schoon te spuiten met de hoge drukspuit of met zeep. In veel gevallen is het een hele klus om zonnepanelen zelf te reinigen. Het dak opklimmen kan tot gevaarlijke situaties leiden en reinigen met borstel en leidingwater is af te raden in verband met kalkstrepen en mogelijke beschadiging van de panelen. De inzet van een hoge drukspuit kan zelfs leiden tot structurele beschadiging van de panelen.

2. Reinig jaarlijks of één keer in de twee jaar

Onderzoek van het ECN (Energie-onderzoek Centrum Nederland) wijst uit dat vervuiling zorgt voor een gemiddeld opbrengstverlies per jaar van 3 à 4% en langs de snelweg tot zelf 10%. Uit onze kosten-batenanalyse blijkt dat bij beperkte vervuiling het aan te raden om de panelen één keer in de twee jaar te reinigen. Bij grotere systemen (vanaf 100 panelen) met een gemiddelde vervuiling is zelfs een jaarlijkse schoonmaak aan te bevelen. U kunt u zonnepanelen het best vóór de maand april reinigen, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken.

3. Reinigen met osmosewater

Osmosewater is door een speciaal filterproces volledig ontdaan van alle kalk en andere mineralen. Osmosewater is daardoor erg geschikt om de zonnepanelen te reinigen. Hierdoor voorkomt u de kalkstrepen op uw zonnestroominstallatie.

Laat uw panelen reinigen met ledenvoordeel

Wij hebben namens de leden prijsafspraken gemaakt met Ebel Solar Clean. Zij maken gebruik van roterende telescoopborstels en beschikken als eerste en dusver enige in de Benelux over de Gekko Solar reinigingsrobot. Met deze twee systemen kunne zij zowel kleine als grote zonnestroominstallaties op de beste en enig juiste manier reinigen. Meer weten?

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.