Afbouw salderingsregeling zonnepanelen gunstiger dan verwacht

6 april 2020

|

Rose

Veel mensen zijn misschien wat huiverig om investeringen te doen, maar zonnepanelen aanschaffen is juist nu een slimme investering. Deze salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen wordt namelijk in stapjes van 9% afgebouwd in plaats van 11%. Minder snel dus dan verwacht.

Op dit moment verrekent uw energieleverancier het verschil tussen wat u afneemt en teruglevert aan door u opgewekte elektriciteit die u niet zelf verbruikt. Dit heet salderen. Daarnaast betaalt u geen belasting over de zelfopgewekte energie die u zelf gebruikt. Het rijk wil in 2031 van het salderen af om de energietransitie sneller te kunnen realiseren. Vorig jaar was de regeling al uitgesteld tot 2023 en nu laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten dat de regeling met stapjes van negen procent per jaar wordt afgebouwd in plaats van elf procent per jaar.

Op dit moment is het salderen nog een verdienmodel voor veel eigenaren van zonnepanelen, waardoor de terugverdientijd korter wordt. Het minder snelle afbouwpad is volgens onderzoekers van TNO gunstiger voor investeerders in zonnepanelen en leidt tot een verkorting van bijna 9 maanden terugverdientijd voor investeringen in 2024-2025. De terugverdientijd kan voor een gemiddeld bedrijf zelfs oplopen van de zeven jaar nu naar negen jaar als je pas in 2031 zonnepanelen aanschaft. Dus hoe eerder u deze duurzame investering doet hoe beter.

Direct eigen verbruik het meest rendabel
De voorgestelde afbouw van de salderingsregeling heeft geen effect op de vrijstelling van belasting op de elektriciteit die achter de meter zelf wordt opgewekt en direct wordt verbruikt. Voor eigen gebruik betaalt een kleinverbruiker nog steeds geen energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Het directe eigen verbruik van de opgewekte zonnestroom is dan ook nog altijd het meest rendabel.

Salderen tot 80.000 kWh per jaar soms mogelijk
Veel ondernemers met grote daken overwegen om via de SDE+ regeling te investeren. Maar een boer of tuinder met een verbruik van 70.000 kWh per jaar heeft vaak een betere terugverdientijd door te kiezen voor de salderingsregeling. Doordat LTO Ledenvoordeel met partijen samenwerkt die grote expertise hebben op dit gebied lukt het om binnen deze regeling met een jaarverbruik van soms wel 80.000 kWh volledig zelfvoorzienend te worden.

Onze partner Tenten Solar is specialist op het gebied van optimalisatie techniek (optimizers) die er voor zorgen dat de ondernemer het meeste uit zijn kleinzakelijke aansluiting haalt. Belangrijkste reden van de betere terugverdientijd is dat er dan geen duurdere meterverzwaring nodig is. Deze kost vaak tienduizenden euro’s.

Binnen de salderingsregeling ben je ook minder afhankelijk van het netwerkbedrijf. In sommige delen van het land kraakt en piept het energienet en worden grote SDE projecten opgestart met veel vertraging omdat er gewacht moet worden met verzwaring van het net. Bij salderen speelt dit niet.

Meer weten? Bel met onze energieadviseurs of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.