Boeren en tuinders met groene stroom laten geld liggen

6 september 2019

|

Rose

Maar liefst 9 op de 10 opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten daarvoor, blijkt uit onderzoek onder LTO-leden. Om de herkomst van groene energie te kunnen waarborgen worden namelijk Garanties van Oorsprong (GvO) uitgegeven, die los van de stroom verhandelbaar zijn. Per megawattuur wordt er één GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Nu blijkt dat 88% van de agrarische opwekkers niet weet dat die GvO’s geld waard zijn.

Nick Waltmans, onderhandelaar bij Energie van Boeren: “De handel in GvO’s moet transparanter worden. We vinden het belangrijk dat de agrariërs, die lokaal duurzame energie produceren krijgen waar ze recht op hebben. GvO’s zijn in principe los te verhandelen maar nu gebeurt het vaak dat de certificaten van boeren en tuinders automatisch overgaan naar de energieleverancier. Zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Daarom willen wij gaan onderhandelen namens agrarisch ondernemers die investeren in duurzame opwekking.”

ENERGIE VAN BOEREN
Voortaan kunnen opwekkers zich aanmelden bij Energie van Boeren, die de beste prijs voor de GvO’s namens de opwekker onderhandelt. Jaarlijks krijgt de opwekker dan zelf de opbrengst op zijn bankrekening gestort.

Stel dat een ondernemer jaarlijks 52.000 kilowattuur groene stroom opwekt en een eigen verbruik heeft van 30.000 kilowattuur, dan levert het bedrijf 22.000 kilowattuur per jaar terug aan het net. Daar krijgt deze ondernemer 22 GvO’s voor. Deze kan de handelaar voor bijvoorbeeld 7 euro per stuk verkopen. De GvO’s leveren de ondernemer dan (22×7-17,5 procent) per jaar 127 euro op.

Voor bedrijven met bijvoorbeeld zonnepanelen met een installatie tot 3×80 ampère die jaarlijks terug leveren aan het net (salderen) is dit ook interessant. Het aanmelden bij Energie van Boeren is een kleine moeite. Opwekkers hoeven namelijk niet van energieleverancier over te stappen en kunnen gewoon blijven salderen.

LOKALE PRODUCTIE
Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Energie Adviesbureau van Waltmans en wil de verkoop van Nederlandse GvO’s bevorderen en zichtbaar maken waar groene stroom vandaan komt. Dat laatste is een niet te onderschatten aspect om de noodzakelijke energietransitie te laten slagen. Door het vergroten van het bewustzijn over de herkomst van stroom wordt de vraag naar duurzame energie aangewakkerd en logischerwijs dan ook de productie ervan.

Johan Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel: “Steeds meer consumenten willen lokaal geproduceerde groene stroom om de uitstoot van CO₂ in eigen land te verminderen. Door lokale GvO’s op de markt te brengen krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Daarnaast komt de productie van groene stroom het imago van de sector ten goede.”

Ik wil meer weten

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.