Boeren en tuinders met groene stroom laten geld liggen

6 september 2019

|

Rose

Maar liefst 9 op de 10 opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten daarvoor, blijkt uit onderzoek onder LTO-leden. Om de herkomst van groene energie te kunnen waarborgen worden namelijk Garanties van Oorsprong (GvO) uitgegeven, die los van de stroom verhandelbaar zijn. Per megawattuur wordt er één GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Nu blijkt dat 88% van de agrarische opwekkers niet weet dat die GvO’s geld waard zijn.

Nick Waltmans, onderhandelaar bij Energie van Boeren: “De handel in GvO’s moet transparanter worden. We vinden het belangrijk dat de agrariërs, die lokaal duurzame energie produceren krijgen waar ze recht op hebben. GvO’s zijn in principe los te verhandelen maar nu gebeurt het vaak dat de certificaten van boeren en tuinders automatisch overgaan naar de energieleverancier. Zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Daarom willen wij gaan onderhandelen namens agrarisch ondernemers die investeren in duurzame opwekking.”

ENERGIE VAN BOEREN
Voortaan kunnen opwekkers zich aanmelden bij Energie van Boeren, die de beste prijs voor de GvO’s namens de opwekker onderhandelt. Jaarlijks krijgt de opwekker dan zelf de opbrengst op zijn bankrekening gestort.

Stel dat een ondernemer jaarlijks 52.000 kilowattuur groene stroom opwekt en een eigen verbruik heeft van 30.000 kilowattuur, dan levert het bedrijf 22.000 kilowattuur per jaar terug aan het net. Daar krijgt deze ondernemer 22 GvO’s voor. Deze kan de handelaar voor bijvoorbeeld 7 euro per stuk verkopen. De GvO’s leveren de ondernemer dan (22×7-17,5 procent) per jaar 127 euro op.

Voor bedrijven met bijvoorbeeld zonnepanelen met een installatie tot 3×80 ampère die jaarlijks terug leveren aan het net (salderen) is dit ook interessant. Het aanmelden bij Energie van Boeren is een kleine moeite. Opwekkers hoeven namelijk niet van energieleverancier over te stappen en kunnen gewoon blijven salderen.

LOKALE PRODUCTIE
Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Energie Adviesbureau van Waltmans en wil de verkoop van Nederlandse GvO’s bevorderen en zichtbaar maken waar groene stroom vandaan komt. Dat laatste is een niet te onderschatten aspect om de noodzakelijke energietransitie te laten slagen. Door het vergroten van het bewustzijn over de herkomst van stroom wordt de vraag naar duurzame energie aangewakkerd en logischerwijs dan ook de productie ervan.

Johan Schuitemaker van LTO Ledenvoordeel: “Steeds meer consumenten willen lokaal geproduceerde groene stroom om de uitstoot van CO₂ in eigen land te verminderen. Door lokale GvO’s op de markt te brengen krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Daarnaast komt de productie van groene stroom het imago van de sector ten goede.”

Ik wil meer weten

Energie van Boeren nieuws

7 maart 2023

Duurzame energie? Laat geen geld liggen

Het grootste deel van alle duurzame energie wordt opgewekt in de agrarische sector, via zonnepanelen, windmolens of biomassa.

9 maart 2022

Wekt u duurzame energie op? Laat geen geld liggen

Als u zelf groene stroom opwekt ontvangt u - naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit - ook Garanties van Oorsprong (GvO’s).

2 maart 2018

Collectief helpt groene stroom te verwaarden

‘De storm in januari heeft schade aangericht.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.