Maak ook in 2024 gebruik van subsidies voor duurzaamheid

2 april 2024

|

Rose

Produceert u hernieuwbare energie of heeft u maatregelen getroffen om CO₂-uitstoot te verminderen? Dan kunt u als agrarisch ondernemer mogelijk gebruik maken van verschillende financiële regelingen en subsidies.

Kleinzakelijke ondernemers (maximaal 3×80 Ampère) kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) of Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen zakelijke gebruikers een tegemoetkoming krijgen voor het verduurzamen van uw productieproces, gebouw of te verhuren woning. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen. Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

SDE++ IN 2024
Bent u een grootzakelijke gebruiker? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze subsidie is onder andere bedoeld voor agrarische bedrijven die grootschalig hernieuwbare (duurzame) energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen.
Ondernemers kunnen dit jaar opnieuw de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen. In de aanvraagronde 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. Dat is € 3,5 miljard meer dan vorig jaar. Ook komen er enkele technieken bij om dat te doen. Bedrijven en non-profitorganisaties kunnen de SDE++ dit jaar vanaf 10 september aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op 10 oktober sluit de aanvraagronde weer.
Projecten met zonnepanelen en windmolens op land die in 2024 de SDE++ aanvragen, krijgen vanaf dit jaar minder subsidie als de verkoop van stroom hoge winsten oplevert voor het bedrijf. RVO gaat dit verrekenen. De minister benadrukt dat het verrekenen van hoge winsten vanwege de Europese regels voor staatssteun verplicht is. Ook de hoge elektriciteitsprijzen van de laatste jaren zijn daar aanleiding voor. Verder vervalt de subsidie voor de stroom die het bedrijf zelf verbruikt.

HULP BIJ SUBSIDIEAANVRAGEN

De EIA, ISDE of SDE++ kunnen overigens niet in combinatie met elkaar gebruikt worden voor één en dezelfde investering. Het is dus goed om te kijken wat voor uw investering het meest oplevert. Als u de complexe subsidieaanvraag liever uitbesteed kan dat via energie-adviesbureau Full Power Support. Ervaren adviseurs verzorgen subsidieaanvragen van leden op basis van no cure, no pay. U betaalt dus alleen als u de subsidie ook daadwerkelijk krijgt. Ook kunnen de adviseurs u helpen met rendementsberekeningen of het vergelijken en afsluiten van contracten voor uw energiezaken.

  • -10%

Energieadvies

Voor al uw advies energievraagstukken, subsidies, rendementsberekeningen en contractonderhandelingen.
Bekijk dit voordeel

Energieadvies nieuws

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 maart 2024

Nieuw energiecontract? Vergelijken loont

Met de steeds wisselende energieprijzen is het voor veel ondernemers lastig bepalen wat de beste keuze is. Vergelijk geen appels met peren, maar vergelijk uw offerte met de actuele tarieven van uw huidige leverancier.

14 februari 2024

Salderen van energie op kleinzakelijke aansluitingen

Wanneer u energie teruglevert, met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen, op een kleinzakelijke aansluit krijgt u te maken met salderen.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.