Energieprijs: vast of flexibel?

25 november 2020

|

Rose

Moet ik mijn energieprijzen vastzetten of flexibel laten lopen? Beide zijn wat ons betreft goede strategieën voor de kleinzakelijke afnemer (max. 3×80 Ampère). Het hangt af van hoeveel zekerheid u wilt en dus hoeveel risico u wenst te dragen. Ook het moment waarop u veel of weinig energie verbruikt kan de keuze beïnvloeden.

Vastzetten
De energieprijzen vastzetten blijft de meest gekozen vorm. Zeker als u de prijs vastzet op een moment dat de prijzen laag zijn, blijft u daar tot maximaal 3 jaar van profiteren. Op dit moment zijn de vaste energieprijzen nog steeds relatief laag, doordat in veel Europese landen nog een lockdown van toepassing is. Hierdoor is het energieverbruik bij veel bedrijven een stuk minder en omdat er minder vraag is, wordt er minder geproduceerd. Het nieuws van de afgelopen weken over de doorbraak in de ontwikkeling van coronavaccins kan de energieprijs weer omhoog duwen. Wilt u de zekerheid van een lage prijs voor de komende jaren, overweeg dan nu een vast tarief. Door onze samenwerking met twee energieaanbieders, Greenchoice en Profito Energie, kunnen we u altijd een aantrekkelijk tarief bieden.

Familie Korrel (melkveehouderij) stapte over naar Greenchoice vanwege het flinke voordeel via het lidmaatschap van LTO. ‘We denken dat we wel tweehonderd euro per jaar besparen. We hebben nog met onze vorige aanbieder gebeld met de vraag of ze ons ook dat voordeel konden bieden, maar nee, ze zeiden dat ze voor dat bedrag niet konden leveren. Toen hebben we toch maar besloten om over te stappen.’

Flexibele tarieven
Flexibele of dynamische tarieven – niet te verwarren met de vaak ongunstige variabele tarieven – is een tariefsoort die nog maar enkele jaren bestaat voor de kleinere energie- afnemer. Deze tariefsoort volgt de daghandel. Per uur kun je daardoor een ander energietarief hebben. Het weer zie je vaak direct weerspiegeld in de dagkoers. Veel wind betekent veel windenergie en wellicht een overschot op dagbasis, dus voordelige prijzen. De prijzen variëren dus per uur, maar onderaan de streep bieden flexibele tarieven vaak veel voordeel als je gebruikmaakt van de dalperiodes. Steeds meer ondernemers kiezen voor flexibele of dynamische tarieven. LTO Ledenvoordeel heeft daarom zeer gunstige prijsafspraken gemaakt met NieuweStroom.

Familie Essens (varkenshouderij): ‘Je weet van tevoren nooit zeker hoe de prijs zich zal ontwikkelen. Er zijn veel onzekere factoren, bijvoorbeeld de ontwikkeling van zonne- en windenergie en nu met corona. Door corona zijn de prijzen bijvoorbeeld ook weer enorm gedaald, terwijl ze al gemiddeld laag waren. Daarom houden we er niet van om van tevoren prijzen vast te leggen voor een langere periode.’ Het spreekt hen vooral aan dat de stroomprijs die ze betalen elk uur meebeweegt met de reële prijs op de handelsbeurs. ‘Je betaalt nooit teveel.’

Benieuwd naar onze voordelige vaste prijzen? Of passen flexibele tarieven beter bij u? U kunt op onze website meer informatie vinden over de verschillende tarieven. U kunt ons ook bellen voor onafhankelijk advies, op 088 888 67 77.

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.