Energieprijzen stijgen flink

10 juni 2021

|

Rose

De afgelopen tijd zijn de energieprijzen steeds gedaald, maar nu stijgen ze weer. Dat komt niet alleen door de lange winter, maar ook doordat de olieprijzen wereldwijd omhoog gaan. Bij het tankstation zag je dat al, maar nu ook bij energieleveranciers.
De gasvoorraden zijn door het koude voorjaar geslonken waardoor de gasprijs langzaam oploopt. Ook de prijzen van CO2-emissierechten spelen een belangrijke rol en ook die worden door de energieleveranciers direct doorberekend in de energieprijzen. De kale stroom- en gasprijzen zijn sinds januari rond de 20 procent gestegen. En de verwachting is dat de prijzen nog verder zullen stijgen naarmate de bedrijvigheid in de wereld weer toeneemt. Daarmee is een eind gekomen aan de periode waarbij gas en elektriciteit relatief goedkoop waren vanwege de coronacrisis.

Tarieven nu vastleggen
Wie geen contract heeft met een van tevoren afgesproken tarief, krijgt variabele tarieven voor stroom en gas. Die variabele tarieven worden per 1 juli weer aangepast. Vaak hebben mensen niet eens door dat hun vaste contract is afgelopen, omdat het automatisch overgaat op variabele tarieven, zodat men nooit zonder stroom of gas zit. Heb je een variabel tarief dan is het nu een goed moment om de tarieven van vandaag vast te leggen. Veel mensen kiezen voor vaste tarieven voor 1 of 3 jaar. Dan weet je wat je gaat betalen voor een langere periode. En zeker als je gebruik maakt van een collectief aanbod met lage prijzen, kun je daar van profiteren. Via LTO Ledenvoordeel kunnen leden kiezen voor Greenchoice met 100% boerenstroom, die is opgewekt door Nederlandse boeren en tuinders en CO₂-gecompenseerd gas. De stroom van Profito is ook groen, maar komt uit heel Europa en is daardoor vaak nét iets goedkoper.

Dynamische tarieven
Een andere optie is meebewegen met de markt, door gebruik te maken van dynamische tarieven. Bijvoorbeeld bij NieuweStroom worden de markttarieven per uur doorbrekend. Daar bovenop komt een kleine opslag voor de vaste kosten, maar geen hoge risico-opslag zoals bij vaste tarieven. Zeker als je gebruik kunt maken van de daluren kan dat heel gunstig uitpakken. Wanneer er veel zon en wind is en er weinig mensen stroom gebruiken, dan zijn de prijzen vaak heel laag.

Onafhankelijk advies van Wim
Sinds kort is er voor LTO-leden een handige keuzehulp beschikbaar. De digitale adviseur Wim stelt een aantal slimme vragen en in een paar minuten weet u wat de beste keuze is. Zijn er dan nog specifieke vragen of wilt u offertes laten vergelijken, dan kunt u natuurlijk ook bij het team Service en Advies van LTO Ledenvoordeel terecht. Zij geven tekst en uitleg bij de energievoorstellen en contracten en kijken samen met u wat de beste deal is.

Meer over stroom en gas

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.