‘Het is gewoon een rekensommetje’

5 oktober 2018

|

Rose

Familie Bekkedam in Haaksbergen koos voor zonnepanelen van Tenten Solar

Op de daken van het melkveebedrijf van de familie Bekkedam liggen sinds deze zomer 1.178 zonnepanelen. De familie koos voor Tenten Solar, vooral vanwege de scherpe offerte, het type panelen en omdat LTO erachter staat. ‘Dat wekt vertrouwen.’

Bekijk het ledenvoordeelaanbod op zonnepanelen

Jan en Ineke Bekkedam hebben samen met hun zoons Ruud en Bjorn een maatschap in Haaksbergen met 170 koeien. De familie heeft de afgelopen jaren de bedrijfsgebouwen flink gerenoveerd en uitgebreid. Bovendien plaatsen ze op alle gebouwen zonnepanelen. Waarom? ‘Het is gewoon een rekensommetje’, zegt Bjorn, die behalve melkveehouder ook adviseur is bij Countus.

‘De SDE-subsidie kunnen we gebruiken voor rente en aflossing. Daarnaast hebben we zelf het voordeeltje van het eigen gebruik en van het leveren aan het net.’ De familie berekende in 2016 wat zonnepanelen zouden opleveren. De uitkomst was positief. In 2017 vroeg de familie zelf SDE-subsidie aan. Ze schreven hoog in. Het werd toegekend; dat was boven verwachting. Na de toekenning van de subsidie vroeg de familie Bekkedam offertes aan bij meerdere leveranciers. Eerst nog niet bij Tenten Solar. Maar later kwamen ze daar toch op uit. Eén reden daarvoor zijn de Q-cells panelen, die een hogere opbrengst geven.

Een andere reden was het Solar-Edge-systeem, waarbij elk paneel afzonderlijk het maximale rendement kan halen. Schaduw op het ene paneel heeft geen gevolgen voor andere panelen. Daarnaast leverde Tenten Solar een scherpe offerte. Als vierde reden noemt Bekkedam dat LTO erachter staat. ‘Dat wekt vertrouwen’.

De familie Bekkedam plaatste niet alleen zonnepanelen, maar liet het hele dak vernieuwen. Het proces verliep ‘vlekkeloos’, zegt Bjorn. ‘De afspraken met Tenten Solar waren prima. Vóór de bouwvak van 2018 wilden we de panelen erop. Dat is ook gebeurd.’

‘Dat is hoe wij werken’, zegt Rob Marijnusse van Tenten Solar daarover. Bjorn heeft wel gemerkt dat zo’n traject veel ‘uitzoekwerk’ vraagt. Bijvoorbeeld de aanpassing van de aansluiting op het elektriciteitsnet. Hij adviseert om hierover zeker een half jaar voordat de panelen erop liggen, contact op te nemen met de netbeheerder.

Meetbedrijf

Iedereen met een grootverbruikersaansluiting dient zelf een meetbedrijf te regelen en te betalen. Bekkedam deed dat via LTO Ledenvoordeel. Dat was ‘gigantisch’ veel goedkoper dan andere offertes. Hij adviseert om eerst zelf goed te rekenen. ‘Maak een begroting. Vraag een offerte voor zonnepanelen bij Tenten Solar, dan weet je gelijk wat het kost, en vraag de kosten die de netbeheerder rekent. Kijk dan wat de SDE-subsidie kan opleveren en reken welk rendement je kunt maken.’

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.