Het vergelijken van energie bespaart kosten

28 april 2021

|

Rose

Energie kent verschillende tarieven, zo zijn er variabele, vaste of dynamische tarieven. Is het energievoorstel in- of exclusief dezelfde kosten? Er zijn veel verschillen en er zijn nog veel meer energieleveranciers. We kunnen ons voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet en dat het soms lastig vergelijken is. Want waar moet u nou eigenlijk op letten?

Ramon en zijn collega’s Ageeth en Cindi van LTO Ledenvoordeel helpen leden bij hun keuze en vergelijken offertes voor hen. ‘Vaak kunnen wij leden een voordeliger aanbod doen, dan die zij hebben gekregen. En als dat niet zo is, zeggen we dat ook eerlijk.’ De leveranciers waar wij als collectief mee samenwerken zijn door een uitgebreide selectieprocedure gegaan: ‘We kijken niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en of het een betrouwbare partij is.’

Welke soort energie?
‘De meeste vragen die bij ons binnenkomen gaan over de keuze tussen vaste of dynamische tarieven. Veel mensen kiezen voor vaste tarieven voor 1 of 3 jaar. Dan weet je wat je gaat betalen en kom je niet voor verrassingen te staan. Zeker als je gebruik maakt van een collectief aanbod met lage prijzen, kun je daar van profiteren’. Via LTO Ledenvoordeel kunnen leden kiezen voor vaste tarieven bij Greenchoice met 100% groene boerenstroom die is opgewekt door collega boeren en tuinders. De stroom van Profito is ook groen, maar komt uit heel Europa en is daardoor vaak nét iets goedkoper.

Variabele tarieven veranderen bij de meeste leveranciers elk half jaar. Als de inkoop van energie omhoog of omlaag gaat, wordt dat doorberekend in het energietarief. Vaak zijn de totale energiekosten in vergelijking met andere tarieven minder voordelig. Ramon geeft als tip om goed in de gaten te houden wanneer een vast contract afloopt: ‘Als je energiecontract is afgelopen en je geen nieuw contract afsluit krijg je automatisch het variabele tarief. Veel mensen weten dat niet en denken dat de vaak gunstige tarieven van het afgelopen jaar gewoon doorlopen.’

Dynamische tarieven volgen de markt direct, waardoor er per uur een andere prijs is. Het weer speelt daarbij een belangrijke rol. Veel wind en veel zon betekent veel energie en dus voordelige prijzen. Die prijzen variëren weliswaar per uur, maar zijn zonder risico-opslag. Onderaan de streep bieden flexibele tarieven daarom vaak veel voordeel, vooral als u veel energie kunt gebruiken in de dalperiodes. Vandaar dat steeds meer ondernemers kiezen voor de dynamische tarieven van NieuweStroom.

Vergelijk geen appels met peren
Ramon waarschuwt wel dat leden geen appels met peren moeten vergelijken, dus geen tarieven van hun huidige contract dat bijvoorbeeld twee jaar geleden is afgesloten, vergelijken met een actueel aanbod. ‘Ga bij offertes altijd uit van dezelfde datum’, benadrukt hij.

Vraag het Wim
‘Sinds kort hebben we ook een handige tool, waarmee leden snel zien wat voor hen de beste keuze is. Onze digitale collega Wim kan met een paar slimme vragen in een paar minuten vaststellen wat voor u de beste keuze is. Heeft u dan nog specifieke vragen of wilt u offertes laten vergelijken staan de adviseurs uiteraard voor u klaar. U krijgt van ons tekst en uitleg bij energiecontracten en samen kijken we wat in uw situatie de beste keuze is.

Kijk snel op onze adviespagina over stroom en gas.

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.