Hoe onderhoudt u uw zonnepanelen het beste?

31 augustus 2023

|

Rose

Volgens de gebroeders Raijmakers zijn zonnepanelen op stallen en schuren vaak vervuild door bijvoorbeeld stof uit de ventilatienok of vogelpoep en dat gaat ten koste van de opbrengst.

Bij vervuilde zonnepanelen gaan veel ondernemers aan de slag met een hoge drukspuit en zeep. begrijpelijk maar toch raden we dat af. Zonnepanelen reinigen met leidingwater en een borstel kan schade verrichten en kalkstrepen achterlaten. Dit zorgt ervoor dat uw zonnepanelen niet optimaal energie op kunnen wekken en daardoor veroorzaakt het op langere termijn opbrengstverlies. Daarnaast is het niet zonder gevaar en kost handmatig reinigen veel tijd. Daarom beveelt LTO Ledenvoordeel aan om uw zonnepanelen professioneel te laten reinigen en heeft een samenwerking met EBEL SolarClean.

Nu reinigen met osmosewater

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op de juiste manier te onderhouden. EBEL SolarClean maakt gebruik van een schoonmaakrobot. De robot wordt vanuit een hoogwerker op het dak geplaatst en vanuit de hoogwerker of vanaf de grond radiografisch bestuurd. De schoonmaakrobot trekt horizontale banen over de zonnepanelen. Het reinigen van zonnepanelen word gedaan door middel van osmosewater. Dit is gefilterd water en volledig ontdaan van zouten, kalk en mineralen. Hierdoor zijn de gereinigde panelen helemaal kalkvrij en streeploos schoon. Een voordeel van het werk door een robot te laten uitvoeren is dat het heel veilig is en dat de panelen allemaal even schoon worden.

Onderzoek van TNO toont aan dat het rendementsverlies bij vervuiling tussen de 4,4% en 7,7% per jaar is. Bij beperkte vervuiling is het daarom aan te bevelen om de panelen minstens één keer in de twee jaar te reinigen. Bij grotere systemen (vanaf 100 panelen) met een gemiddelde vervuiling is twee keer per jaar aan te raden. Zeker met de komende najaarszon kunt u nog profiteren van schone panelen. Vooral in de zomer komt er namelijk veel stof en vuil op systemen terecht. Als dat in september of oktober verwijderd wordt, heb je daar nog lang plezier van. In de herfst en winter blijven de panelen door de regen en sneeuw tot en met het voorjaar schoon.

Voordeel

Het team van EBEL SolarClean bestaat uit gemotiveerde specialisten die kwaliteit en persoonlijke service belangrijk vinden. De broers Geert en Piet Raijmakers hebben het bedrijf in 2020 overgenomen. Eerder hadden ze een nertsenhouderij en vandaaruit voelen ze zich nog altijd met de agrarische sector verbonden. Geert en Piet willen via EBEL SolarClean helpen bij het waarborgen van het rendement van de zonnepanelen van hun klanten. Geert vertelt: ‘Veel klanten weten bijvoorbeeld niet dat het regelmatig reinigen van hun zonnepanelen een relatief eenvoudige manier is om geld te besparen. Schone panelen absorberen meer zonlicht en genereren dus meer energie. Dit levert een hoger rendement op’.

Naast de Gekko reinigingsrobot beschikt EBEL SolarClean over de Helios met dubbele borstel en sinds januari dit jaar maken ze gebruik van een robot die speciaal gemaakt is voor zonneparken op platte daken zoals op fabriekshallen. Met behulp van deze verschillende systemen kunnen zij zowel kleine als grote zonnestroominstallaties op de juiste en beste manier behandelen. Als LTO-lid krijgt u 10% ledenkorting op de tarieven voor reiniging, bovendien betalen leden vanaf 100 panelen geen voorrijkosten.

Meer weten over deze dienst? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers of bekijk het aanbod

  • - 10%

Zonnepanelen reinigen

10% korting op de reiniging van zonnepanelen met professionele apparatuur
Bekijk dit voordeel

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.