‘Ik produceer meer stroom dan ik nodig heb’

25 februari 2020

|

Rose

Akkerbouwer Bram Dieleman uit Schoondijke voorziet in z’n elektriciteitsbehoefte met zonnepanelen. Wat hij niet zelf nodig heeft levert hij aan Greenchoice.
Dieleman (53) verbouwt aardappels, uien, suikerbieten, graan, graszaad, bruine bonen, vlas en als nieuwe teelt winterveldbonen. ‘Vroeger noemden we die paardenbonen. Ze dienen als veevoer’, vertelt hij aan de eettafel. Behalve zijn bedrijf aan de Sasputseweg heeft hij nog een locatie wat verderop. Daar verhuurt hij ook een vakantiewoning. Het toerisme is ‘booming’ in westelijk Zeeuws-Vlaanderen, maar hier komen eerder mensen voor de rust, zegt Dieleman.

Zijn bedrijf is ongeveer tweehonderd hectare groot. Aardappel- en uienteelt zorgen min of meer voor z’n hoofdinkomen, al valt dat niet altijd mee. ‘We zitten hier slechts drie kilometer van de kust en het grondwater is zilt. Beregenen kan dus niet.’ In 2013 liet hij op een schuur aan de Sasputseweg zonnepanelen leggen door MarEtec, via een tender vanuit LTO. Op de andere locatie liet hij in 2015 zonnepanelen leggen door Tenten Solar. Dat viel samen met de verwijdering van asbest dakbedekking. ‘In die twee jaar tijd daalde de prijs van zonnepanelen enorm’, weet hij nog. Aan de Sasputseweg liggen nu 198 zonnepanelen.

Gunstige collectieve inkoop bij Greenchoice
Het overschot aan stroom hiervan levert hij aan Greenchoice. ‘Dat ging via een aanbod vanuit LTO en bleek gunstig, omdat leden korting krijgen vanwege de collectieve inkoop.’ Fiscaal zijn de zonnepanelen ook aantrekkelijk. Er komen wel weer netwerkkosten bij, waarschuwt Dieleman. Voor de bedrijfslocatie aan de Sasputseweg legde Dieleman de zonnepanelen zo dat hij vooral ochtendzon benut. Bovendien was zo geen extra bekabeling nodig. ‘De ochtendzon levert net wat meer op. Dankzij de ligging dichtbij de kust is het hier dan helderder.’ Inmiddels is de investering terugverdiend en krijgt hij geld terug. ‘Wanneer ik aardappelen of uien inschuur wordt er al voldoende zonne-energie voor alle apparaten geproduceerd. Een mooi gevoel.’

De grootste stroomvreters zijn de ventilatoren in zijn aardappel- en uienopslag. Nadeel is wel dat de panelen van april tot oktober de meeste stroom produceren, terwijl de behoefte aan ventilatie juist in het najaar en de winter het grootst is. ‘Ideaal zou zijn als ik stroom kon bufferen.’ Dieleman heeft weinig omkijken naar de zonnepanelen. ‘In het begin  is er een keer een grote storing geweest. De spanning in het systeem werd te hoog. Het netwerkbedrijf heeft na onderzoek de bekabeling verzwaard. Sindsdien gaat het goed.’ Duurzame energie levert Dieleman naast GvO’s voor Energie van Boeren ook pluspunten op voor het Planet Proof-certificaat en Natuurhuisje.nl, waar zijn vakantiewoning op staat.

Boerenstroom
Over de herkomst van de stroom heeft LTO afspraken gemaakt met Greenchoice. Deze is niet alleen 100% groen, maar wordt door collega-boeren opgewekt. Dat is goed voor de sector! En levert u als kleinzakelijke gebruiker groene stroom terug aan het net? Dan krijgt u 11 cent (excl. btw) vergoeding per netto teruggeleverde kilowattuur – tot een maximum van 10.000 kilowattuur netto teruglevering per jaar.

Een aantal keren per jaar wordt een grote inkoopronde van stroom speciaal voor leden georganiseerd en krijgt het LTO collectief op die manier heel gunstige tarieven. Ook voor het bosgecompenseerd gas van Greenchoice. Bovendien komt Greenchoice bij onafhankelijke onderzoeken steevast als topper uit de bus op het gebied van klantvriendelijkheid.

  • Collectieve tarieven

Greenchoice

Wilt u zeker zijn van een voordelig vast energietarief? Kies dan voor het LTO collectief bij Greenchoice.
Bekijk dit voordeel

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.