Particulieren profiteren van btw-verlaging op energie

8 juni 2022

|

Rose

Het gerucht dat – na de verlaging van de accijns op diesel en benzine – ook de btw op energie verlaagd zal worden gonst al een tijdje. Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te verzachten, wil het kabinet de btw op energie tijdelijk verlagen van 21% naar 9%.

Op de website van de rijksoverheid staat dat de verlaging van btw op aardgas, stadsverwarming en elektriciteit naar verwachting ingaat op 1 juli en naar verwachting duurt tot en met 31 december 2022. De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

De Consumentenbond laat weten dat uit een rondgang langs twintig energieaanbieders naar voren is gekomen dat alleen Essent kiest voor een directe verrekening van de btw-verlaging. Klanten bij andere leveranciers moeten wachten op hun jaarnota voordat zij het belastingvoordeel krijgen, aldus de Consumentenbond. De bond wil dat Energie Nederland bij zijn leden aandringt op het direct verlagen van de voorschotten. ‘Waar een wil is, is een weg. Als Essent het kan, dan moeten de anderen het ook kunnen’, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Dit levert alleen een voordeel op voor particulieren, aangezien de btw voor bedrijven al verrekend wordt. Voor bedrijven is het wel van belang dat u juiste facturen ontvangt waarbij het correcte btw-tarief is toegepast. Ten onrechte berekende btw is namelijk niet aftrekbaar.

 

Op de hoogte blijven?
Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief!

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.