Particulieren profiteren van btw-verlaging op energie

8 juni 2022

|

Rose

Het gerucht dat – na de verlaging van de accijns op diesel en benzine – ook de btw op energie verlaagd zal worden gonst al een tijdje. Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te verzachten, wil het kabinet de btw op energie tijdelijk verlagen van 21% naar 9%.

Op de website van de rijksoverheid staat dat de verlaging van btw op aardgas, stadsverwarming en elektriciteit naar verwachting ingaat op 1 juli en naar verwachting duurt tot en met 31 december 2022. De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

De Consumentenbond laat weten dat uit een rondgang langs twintig energieaanbieders naar voren is gekomen dat alleen Essent kiest voor een directe verrekening van de btw-verlaging. Klanten bij andere leveranciers moeten wachten op hun jaarnota voordat zij het belastingvoordeel krijgen, aldus de Consumentenbond. De bond wil dat Energie Nederland bij zijn leden aandringt op het direct verlagen van de voorschotten. ‘Waar een wil is, is een weg. Als Essent het kan, dan moeten de anderen het ook kunnen’, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Dit levert alleen een voordeel op voor particulieren, aangezien de btw voor bedrijven al verrekend wordt. Voor bedrijven is het wel van belang dat u juiste facturen ontvangt waarbij het correcte btw-tarief is toegepast. Ten onrechte berekende btw is namelijk niet aftrekbaar.

 

Op de hoogte blijven?
Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief!

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.