Preventiemaatregelen stalbrand zijn cruciaal

28 juli 2021

|

Rose

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is de brandveilig voor veedieren sinds 2012 gedaald. Jaarlijks zijn er gemiddeld 17 stalbranden waarbij er ongeveer 143.000 dieren overlijden. Het risico op een stalbrand is gelukkig heel klein, maar de gevolgen zijn vreselijk voor dieren, ondernemers en hun omgeving. Preventiemaatregelen zijn dus cruciaal.

Actieplan
Om stalbranden te beperken moeten er verschillende maatregelen genomen worden. Om boeren en tuinders hierbij te ondersteunen hebben LTO Nederland, de Dierenbescherming, Verbond van Verzekeraars, POV en Brandweer Nederland een Actieplan Brandveilige Veestallen opgesteld. In het actieplan leest u welke acties hiervoor worden uitgezet.

Oorzaken
De aanleiding voor stalbranden verschillen en zijn niet altijd te herleiden. De belangrijkste oorzaken van stalbranden zijn technische oorzaken. Hierbij kunt u denken aan kortsluiting dat ontstaat door knagende ratten en muizen. Oververhitting is een ander voorbeeld. Wanneer een machine net is gebruikt en warm wordt teruggezet. Naast technische oorzaken worden stalbranden soms ook veroorzaakt door menselijk handelen. Tijdens het lassen, slijpen en branden kunnen er vonken ontstaan die brand kunnen veroorzaken. De natuur kan overigens ook een rol spelen bij het veroorzaken van brand, door blikseminslag.

Maatregelen
Tegen deze oorzaken kunnen gelukkig maatregelen getroffen worden. Wanneer u bijvoorbeeld last heeft van ratten en muizen is het verstandig om deze ongedierte te bestrijden. Laat regelmatig uw elektrische installatie nakijken en keuren om kortsluiting tegen te gaan. LTO-leden krijgen korting bij Parkstad Inspecties. Bij oververhitting kunt u speciale beveiliging voor elektramotoren aanschaffen. Als u gaat klussen in de schuur is het belangrijk dat u hier bewust mee bezig bent. Om blikseminslag te voorkomen kunt u uw dak voorzien van bliksemafleiding. Daarnaast is het altijd verstandig om uw bedrijf te voorzien van een bluswatervoorziening en brand- en rookdetectiesysteem.

LTO Verzekeringen
Het is Belangrijk dat uw bedrijfsverzekeringen goed op orde zijn. Bij brandschade zorgt een goede verzekering ervoor dat de afhandeling vlekkeloos verloopt.

Vraagt u zich af of u goed verzekerd bent? LTO Verzekeringen kan helpen. Zij kijken of uw agrarische verzekeringspakket op orde is en beoordelen of uw brandverzekering goed afgestemd is op uw situatie. Wilt u meer weten over de brandverzekering of wilt u controleren of u wel juist verzekerd bent? Vraag dan de gratis en vrijblijvende verzekeringscheck aan.

Vraag hier vrijblijvend een verzekeringscheck aan

Verzekeringen nieuws

7 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: zit u goed of stapt u over?

December is het perfecte moment om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder.

6 december 2023

Zorgverzekeringen 2024: leden krijgen meer voordeel

Het selecteren van een zorgverzekering is méér dan een financiële afweging. U wilt het beste pakket afgestemd op uw (zorg)behoeften.

20 november 2023

Zó zit dat met fysiotherapie

De premies en pakketten van de Nederlandse zorgverzekeringen zijn bekend en december is dé overstapmaand.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.