Propaangas goedkoper dan aardgas

19 september 2022

|

Rose

Hoe komen we deze winter door? Dat vraagt menig ondernemer zich af. Voor veel boeren en tuinders is er een alternatief die het onderzoeken waard is. Met de huidige hoge aardgasprijzen kan overstappen op een propaangastank voordelig zijn.

Voor ondernemers die tegen de extreem hoge aardgasprijzen aanlopen, bijvoorbeeld als ze een nieuw contract moeten aangaan, loont het om te kijken naar propaangas als alternatief. De prijs van propaangas is afgelopen tijd ook gestegen, maar niet zo exorbitant als aardgas en elektriciteit. Omgerekend naar energiewaarde is propaan soms zelfs vier keer goedkoper dan aardgas vandaag de dag. Propaangas is tot op heden eigenlijk altijd het duurdere alternatief geweest. Tot ruim een half jaar geleden was het gebruik van propaangas een goede optie als je geen aardgasaansluiting had of als je op bepaalde momenten een hoge piekvraag hebt. Bijvoorbeeld bij het drogen van producten. We zien de interesse voor propaan onder bedrijven met een aardgasaansluiting nu snel groeien.

Duurzame alternatieven

Uiteraard zijn er meer duurzame alternatieven dan stoken op een fossiel gas, maar deze vragen vaak om een grote investering. Een van de voordeligste manieren van verwarmen is volgens doorrekeningen van LTO Ledenvoordeel een combinatie van een warmtepomp en eigen opgewekte stroom. Zo is energie van eigen zonnepanelen erg goedkoop (per kWh circa 6 tot 11 cent) en dat is voorlopig nog grotendeels belastingvrij dankzij het salderen. Met een warmtepomptechnologie creëer je per kilowattuur circa vier keer meer warmte, omdat er warmte uit de omgeving gehaald kan worden in gunstige omstandigheden. Het gaat dan wel om grote investeringen en ook niet ieder huis, stal of bedrijfspand is hier geschikt voor vanwege een te lage isolatiewaarde. De omschakeling van aardgas naar propaangas is in vergelijking daarmee qua investering veel minder groot: Een tank kan snel en voordelig gehuurd worden met ledenvoordeel en de meeste cv-installaties kunnen omgebouwd worden zonder compleet vervangen te moeten worden.

Aardgas blijft schaars

De vraag is natuurlijk wat de aardgasprijs gaat doen. Per contracttype zijn er momenteel grote verschillen qua aardgasprijs. Bij veel ondernemers zitten de tarieven nog niet op hun top en zal de prijs nog verder kunnen oplopen als het contract eindigt en als de variabele tarieven blijven stijgen. In de huidige geopolitieke situatie zal de aardgasprijs voorlopig nog hoog blijven vergeleken met het niveau van begin 2021. Al voor de inval in Oekraïne steeg de aardgasprijs naar een recordniveau. Zelfs in het meest rooskleurige scenario’s rondom de Oekraïense inval zal er druk zijn vanuit de VS en Europa om de import van Russisch aardgas niet weer naar oude niveaus terug te brengen. Aardgas blijft daardoor schaars en zeer prijzig. Het valt ook niet uit te sluiten dan de Nederlandse overheid of Europa een cap op de aardgasprijs zal doen. Wat het effect en bereik is van een maximale aardgasprijs is op dit moment nog speculeren…

Benieuwd wat de mogelijkheden voor u zijn?

Kijk op de website voor meer informatie over propaangas, zonnepanelen en warmtepompen. Of neem contact op met onze adviseurs via 088 -888 67 77.

Disclaimer:
Dit artikel is geschreven op basis van de huidige inzichten en prijsniveaus. Wees ervan bewust dat energieprijzen erg fors kunnen fluctueren in korte tijd door overheidsingrijpen of door andere gebeurtenissen.

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.