Robot reinigt zonnepanelen grondig

2 april 2020

|

Rose

Wie zonnepanelen op het dak heeft, concludeert vroeg of laat dat een reinigingsbeurt nodig is omdat de panelen vuil worden. ‘Je merkt het aan het teruglopen van de elektriciteitsopbrengst’, zegt Eppo Biekart van Ebel SolarClean in het Drentse Wachtum.

‘Zonnepanelen op veestallen zijn vaak het meest vervuild, doordat het stof uit de ventilatienok neerslaat op het dak’, stelt Biekart. Ebel SolarClean is gespecialiseerd in het reinigen van zonnepanelen. Als eerste in Nederland werkt het met reinigingsrobotsystemen. Het nieuwste systeem is een apparaat dat op rubberen rupsbanden over een dak met zonnepanelen rijdt.

Robot wordt nooit moe

Schoonmaken van de panelen doet de robot met osmosewater en roterende borstels. De werkbreedte is 110 centimeter. De robot wordt vanuit een hoogwerker op het dak geplaatst. Vanaf de grond of vanuit de hoogwerker bestuurt Biekart de robot radiografisch in horizontale banen over de zonnepanelen. ‘Een groot voordeel van robotreiniging in vergelijking met handmatig reinigen is dat je alle panelen precies even goed schoonmaakt. Een robot wordt nooit moe.

De robot waarmee we sinds eind vorig jaar werken, heeft borstels aan beide kanten. Dat zorgt voor een nog betere mechanische reiniging; een groot pluspunt bij erg vuile staldaken’, stelt Biekart. ‘Bijkomend voordeel van onze aanpak is dat er geen mensen het dak op hoeven. Dat maakt deze manier van schoonmaken een stuk veiliger; belangrijk zowel voor de reiniger als de eigenaar van de installatie.’

Osmosewater

Bij het reinigen gebruikt Ebel Solar- Clean osmosewater. Dit maakt het bedrijf ter plekke met een installatie die kalk, mineralen en zouten uit kraanwater verwijdert. ‘Osmosewater is essentieel, want gewoon water droogt op met vlekken die opbrengstverlies veroorzaken en uiteindelijk kunnen leiden tot schade aan de zonnepanelen.’

De apparatuur van Ebel SolarClean is vooral geschikt voor grotere, aaneengesloten oppervlaktes zonnepanelen die je vaak aantreft op agrarische daken. De robot kan uit de voeten op daken met een hellingshoek tot maximaal 35 graden.

Bij staldaken is de hellingshoek meestal geen probleem. ‘In de praktijk schakelen opdrachtgevers ons in vanaf 70-80 panelen. Vanaf dat soort oppervlaktes zijn we ook prijstechnisch meestal interessanter dan aanbieders van handmatige reiniging.’

LTO leden krijgen 10% korting op deze dienst bij Ebel SolarClean.

Ga naar het aanbod

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.