Tips over omgaan met stof

4 september 2017

|

Rose

Steeds meer ondernemers schenken aandacht aan stof en zijn zich bewust van het feit dat stof een sluipmoordenaar kan zijn, stelt adviseur Marcel van Diepen van Stigas. In dit artikel geeft Van Diepen een aantal tips over het omgaan met stof op het bedrijf.

De mate van blootstelling aan stof wordt bepaald door de hoeveelheid stof, de zwaarte van de arbeid en de duur van de stofbelasting. ‘De hoeveelheid aanwezige stof wordt steeds minder door schone vloeren en betere afzuiginstallaties’, zegt Van Diepen.

Stof is onder te verdelen in grof stof en fijnstof. ‘Grof stof is het stof dat zichtbaar is en bij inademing door het bovenste gedeelte van de luchtwegen wordt afgevangen. Het levert niet zo gauw gezondheidsschade op’, vertel Van Diepen. Maar waar grof stof is, is ook fijnstof. ‘Fijnstof is meestal niet zichtbaar, komt tot diep in de longen en vormt een verhoogd risico. Longen raken op lange termijn beschadigd en er kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de longen slechter gaan werken.’

Bloembollensector

Volgens Van Diepen heeft de bloembollensector te maken met veel klei- en zandstof. ‘Dit bestaat voor een groot gedeelte uit kwarts; een kankerverwekkende stof. De grenswaarde van de maximale dagelijkse dosis is snel bereikt. Ook kan er blootstalling zijn aan organisch stof, zoals schimmelsporen en endotoxinen. ‘Die kunnen allergische reacties en blijvende gezondheidsschade veroorzaken.’ Alle plaatsen waar bollen vallen of rollen ontstaat stof, vooral aan het begin van de lijn, Mondkapjes zijn met ledenvoordeel te bestellen bij Lyrecowaar de bollen worden gestort. Steeds meer bedrijven hebben hiervoor afscherming geplaatst. Binnen die afscherming wordt onderdruk gecreëerd, waarbij veel stof meteen wordt afgevoerd.

Volgens de Stigas adviseur is het belangrijk dat de vloer dagelijks wordt schoongemaakt. ‘Op veel bedrijven wordt nog de bezem gebruikt, maar daarmee verplaats je alleen maar stof en werk je met name fijnstof de lucht in. Gebruik hiervoor een goede bedrijfsstofzuiger met een fijnstoffilter. Als laatste middel wordt weleens een stofkapje gebruikt. Kies voor minimaal een P2-masker met twee elastieken en een uitademventiel.

Meer informatie over ledenvoordeel op fijnstofzuigers

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.