Veel ondernemers stappen nu over op dynamische energietarieven

11 oktober 2022

|

Rose

Het is natuurlijk niet nieuw maar in deze energiecrisis verbreden veel mensen hun horizon. De kranten staan er bol van: Tienduizenden Nederlanders stappen over op energie met wisselende tarieven die direct gekoppeld zijn aan de Epex.

Dynamische tarieven zijn iets anders dan variabele tarieven die reguliere energiebedrijven rekenen als je geen vast contract hebt. De variabele tarieven staan tegenwoordig maar voor drie maanden vaststaat. Aanbieders van dynamische stroom rekenen daarentegen uurprijzen. Een dag van tevoren maken ze bekend hoeveel elektriciteit op een bepaald tijdstip gaat kosten.
LTO ledenvoordeel werkt al jaren samen met verschillende energieleveranciers zoals NieuweStroom. Bij dynamische tarieven wordt het werkelijke verbruik een-op-een gekoppeld aan de daghandelsbeurs, met een kleine transparante opslag per kWh/m³. Tarieven voor stroom verschillen per uur, tarieven voor gas per dag.

Als er veel wind en zon is, is er veel groene energie en zijn de prijzen laag. Afgelopen donderdag bijvoorbeeld was de stroom tussen 11.00 en 14.00 uur gratis, alleen de belasting (7 cent) moest worden betaald. Gemiddeld kost een kilowattuur (kWh) bij een regulier variabel contract nu 65 cent. Klanten met een dynamisch energiecontract kunnen op de app van hun energiebedrijf zien hoeveel de energie morgen per uur gaat kosten en hun verbruik daarop aanpassen.

LTO-leden zijn goedkoper uit

Steeds meer LTO-leden kiezen daarom voor de dynamische tarieven. Zeker als je de mogelijkheid hebt om verbruikspieken te verschuiven naar goedkope momenten kun je veel besparen. De prijzen voor stroom bewegen direct mee met de prijzen op de energiemarkt. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent. Melkveehouder Lennard Lamberts neemt sinds een half jaar elektriciteit en gas af van NieuweStroom. Voor de elektriciteit betaalt hij tarieven die per uur kunnen veranderen. Volgens Lamberts levert de aanpak van NieuweStroom hem financieel voordeel op en veel duidelijkheid. Lamberts: ‘Bij een vast tarief betaal je uiteindelijk toch te veel. Deze energieleverancier werkt anders dan andere. Je betaalt voor elektriciteit een prijs die per uur kan wisselen. Die prijs is rechtstreeks gekoppeld aan de handelsbeurs, waar vraag en aanbod samenkomen. Daarbovenop komt een vaste minimale opslag per kWh. Ik vind dat een eerlijke en transparante benadering. En dat spreekt me aan’, zegt de melkveehouder.

Iets voor u?

Er zijn inmiddels zo’n tien kleine aanbieders van dynamische tarieven. In de nieuwe Energiewet waaraan wordt gewerkt wordt opgenomen dat ook grote energieleveranciers klanten dynamische contracten moeten aanbieden, omdat dynamische prijzen geen risicopremie bevatten. LTO Leden krijgen daarbovenop een extra ledenvoordeel in de vorm van een lagere opslag. Dat geldt ook voor leden die al klant zijn bij NieuweStroom. Het aanbod is voor zowel klein als groot zakelijke gebruikers. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie? Neem contact op met onze energie-adviseurs via 088-888 67 77 of stuur een mail naar info@ltoledenvoordeel.nl

Meer over NieuweStroom

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.