Wekt u duurzame energie op? Laat geen geld liggen

9 maart 2022

|

Rose

Als u zelf groene stroom opwekt ontvangt u – naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit – ook Garanties van Oorsprong (GvO’s). En die GvO’s zijn geld waard.

Voor elke Megawattuur aan groene stroom krijgt u één GvO. Dit digitale certificaat geeft aan waar én hoe de hernieuwbare stroom is geproduceerd. Ze worden uitgegeven door de officiële instantie CertiQ en zijn vrij verhandelbaar op de markt. Net als andere certificaten zoals Certificaten van Oorsprong voor fossiele brandstof en carbon credits.

Onbekend terrein

Veel agrariërs laten geld liggen omdat het verkopen van de certificaten op de energiemarkt nog onbekend terrein voor hen is. Om de ondernemers een handje te helpen heeft LTO Ledenvoordeel samen met NLgroen het platform Energie van Boeren opgericht. Zo liet Dirk Blijdorp, akkerbouwer in Luttelgeest, een paar jaar terug 4.000 zonnepanelen op zijn dak leggen. ‘Nu is ons bedrijf volledig energieneutraal’, vertelt Blijdorp trots. ‘Toen ik ging uitzoeken wat ik met mijn GvO’s kon, kwam ik er via LTO Ledenvoordeel achter dat ik mijn certificaten kon toedelen aan Energie van Boeren, om ze te verzilveren. En het aanmelden was vrij simpel.’

Meedoen?

Heeft u windmolens of vergist u biomassa? Of heeft u zonnepanelen (met of zonder SDE-subsidie)? Een ervaren onderhandelaar bemiddelt tussen opwekkers en afnemers voor de certificaten (GvO’s, CvO’s en carbon credits) van u en uw collega’s. Aan het eind van het jaar krijgt u de opbrengst gewoon op uw rekening.

Naar Energie van Boeren

Energie van Boeren nieuws

7 maart 2023

Duurzame energie? Laat geen geld liggen

Het grootste deel van alle duurzame energie wordt opgewekt in de agrarische sector, via zonnepanelen, windmolens of biomassa.

6 september 2019

Boeren en tuinders met groene stroom laten geld liggen

Maar liefst 9 op de 10 opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten daarvoor, blijkt uit onderzoek onder LTO-leden.

2 maart 2018

Collectief helpt groene stroom te verwaarden

‘De storm in januari heeft schade aangericht.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.