Zonnepanelen en salderen, wat verandert er na 2023?

12 november 2019

|

Rose

 

Al eerder werd bekend gemaakt dat met ingang van 2023 de salderingsregeling voor kleinzakelijke gebruikers met zonnepanelen wordt afgebouwd. Economische Zaken en Klimaat heeft in een wetsvoorstel bekendgemaakt hoe.

Hoe werkt salderen?
U wekt zelf duurzame energie op. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of een windmolen. Een deel van deze energie verbruikt u zelf. Op sommige momenten wekt u misschien meer stroom op dan u nodig heeft. Dat levert u dan terug aan het openbare net. Aan het eind van het jaar is bekend hoeveel kWh energie u hebt afgenomen van uw energieleverancier. Daarvan wordt de energie die u hebt teruggeleverd aan het net afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Er hoeft echter geen btw af gedragen te worden, daarom wil het kabinet na 2023 deze regeling

Terugleververgoeding
Er is wel een salderingsgrens; u kunt namelijk niet méér salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd hebt gekregen. Als u meer energie heeft teruggeleverd dan u zelf gebruikt hebt krijgt u daarvoor een terugleververgoeding. De bedragen en voorwaarden hiervoor verschillen per energieleverancier.

Procentuele afbouw vanaf 2023
Met ingang van 1 januari 2023 mag u nog maar een percentage van de energie hebt teruggeleverd in mindering brengen op de verbruikte energie. Dit percentage gaat elk jaar omlaag. Let op: het afbouwplan is nog onder voorbehoud. Later dit jaar komt hier meer duidelijkheid over.

Jaar                        2023      2024      2025      2026      2027      2028      2029      2030      2031

Afbouw                 89%       78%       67%       56%       45%       34%       23%       11%       0%

Verplichte slimme meter
Een digitale of slimme meter is nodig om de afbouw toe te kunnen passen. Op die manier kunt u precies bepalen hoeveel energie er wordt ontvangen en hoeveel er wordt teruggeleverd. Uiterlijk 1 januari 2023 moeten alle huishoudens, met of zonder zonnepanelen, hierover beschikken. De laatste jaren zijn de netbeheerders bezig om alle huishoudens te voorzien van een slimme meter. Vraag bij uw regio netbeheerder wanneer u aan de beurt bent als u nog geen slimme meter heeft.

De terugleververgoeding moet redelijk zijn
Tegenover het deel van de opgewekte stroom die men vanaf 2023 niet meer mag salderen, moet een minimale terugleververgoeding staan. Dat is op dit moment nog niet wettelijk geregeld, maar de overheid wil dit minimum wel vastleggen, zodat consumenten beter beschermd worden.

Wat is het gevolg?

Wat het gevolg van bovenstaande maatregelen precies gaat zijn is moeilijk te bepalen. Het kabinet verwacht dat investeren in zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling financieel aantrekkelijk blijft. De terugverdientijd voor mensen die na 2021 zonnepanelen kopen loopt waarschijnlijk wel op tot boven de 7 jaar.

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.