Zonnepanelen rendabel of niet?

11 juni 2024

|

Rose

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

U bespaart namelijk direct op uw energiekosten. We verwachten dat de energieprijzen voorlopig niet sterk zullen dalen en daarmee wordt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkleind ten opzichte van een paar jaar geleden. En omdat zonnepanelen nu goedkoper zijn dan een tijdje terug is de aanschaf ervan nog steeds een goed idee.

De vraag is ook of het haalbaar is dat de salderingsregeling per 1-1-2027 afgeschaft wordt. Het nieuwe kabinet is nog niet geïnstalleerd en bovendien moet het wetsvoorstel dan nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Als de regeling daadwerkelijk komt te vervallen betekent dat ook het einde van de terugleverkosten. Er kan dan immers niet meer worden gesaldeerd, waardoor de voor energiebedrijven dure regeling ook niet meer gecompenseerd hoeft te worden.

DUURZAAMHEIDSREGELINGEN
Ondernemers die willen investeren in zonnepanelen kunnen gebruik maken van verschillende subsidieregelingen, zoals de EnergieInvesteringsAftrek (EIA). Deze houdt in dat een ondernemer bij een investering in zonnepanelen 40 procent van de installatiekosten mag aftrekken van zijn winst. Het totale budget van de Energie-investeringsaftrek (EIA)-regeling is voor 2024 met 10 miljoen euro verhoogd en wordt in 2025 nog eens met nog eens 40 miljoen euro verhoogd. Bovendien wordt de regeling verlengd tot en met 2028.

Ondernemers kunnen dit jaar ook de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen. In de aanvraagronde vanaf september 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. U krijgt een vergoeding voor de stroom die u niet zelf gebruikt. Per project wordt gekeken wat de definitieve correctiebedragen zullen worden op basis van een gemiddelde EPEX prijs in combinatie met de onbalanskosten.

GVO’S VERZILVEREN
Daarnaast zijn de groencertificaten die men voor elke megawatt ontvangt, te verhandelen op de energiemarkt en leveren zo een extra zakcentje op. Dat geldt ook voor kleinverbruikers. Heeft u een installatie die is aangesloten op een kleinverbruik aansluiting (t/m 3x80A)? Ook dan kunt u GvO’s ontvangen. LTO Ledenvoordeel werkt samen met NLgroen om deze certificaten voor agrarische ondernemers te verwaarden.

VRAAG EEN PERSOONLIJK ADVIES
De investeringskosten voor een installatie zijn verder natuurlijk afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u wilt, maar ook van de gekozen oplossing. Rob Marijnusse van Tenten Solar: ‘Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zwarte zonnepanelen of juist minder zwarte, wat veel klanten doen vanuit esthetisch oogpunt.’ Daarnaast bepaalt de uitgangssituatie van de klant een groot deel van de kosten. En de opkomst van accu’s zorgt voor de mogelijkheid van een nog beter verdienmodel. Kortom ondernemers maken ook in 2024 een goede keuze door te investeren in zonnepanelen en te besparen op de energierekening en zo tevens bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Boeren en tuinders met interesse in zonnepanelen kunnen zich melden bij LTO Ledenvoordeel. Op basis van de gegevens die daar bekend zijn, kan Tenten Solar al een globale offerte maken. Vervolgens gaan zij bij de potentiële klanten langs om met hen de details te bespreken. Marijnusse: ‘We vertellen dan alles over de salderingsregeling, verzekeringen, materialen, subsidies, veiligheid en doorlooptijd. Daarmee nemen we de meeste vragen en zorgen weg.’

MEER WETEN?

Kom naar de informatieavond op 10 juli in het Graafschap stadion. Experts vertellen tijdens deze avond alles over subsidies, zonnepanelen, materialen, energiebeheer, prijzen, terugverdientijden en energieleveranciers. We sluiten af met een borrel waar u ervaringen kunt uitwisselen met andere LTO-leden.

Meld u nu aan

  • -4%

Zonnepanelen

Bij Tenten Solar krijgt u als LTO-lid 4% korting én de beste prijs/kwaliteitverhouding van alle aanbieders.
Bekijk dit voordeel

Zonnepanelen nieuws

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

25 januari 2024

Investeer nú in zonnepanelen 2024

Speelt u net als veel andere ondernemers met de gedachte om te investeren in zonnepanelen?

14 september 2023

Zelf elektriciteit opwekken is nog steeds interessant

Melkschapenhouder Nico Verduin nam vorig voorjaar 154 zonnepanelen in gebruik. Melkschapenhouder Nico Verduin nam vorig jaar 154 zonnepanelen in gebruik. Door de stijging van de energieprijzen is de investering snel terugverdiend.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.