Energiebelasting 2024

Per 1 januari 2024 is de ODE (Opslag duurzame energie) afgeschaft en betaalt u alleen energiebelasting. Het kabinet verhoogt de energiebelasting voor aardgas en verlaagt de energiebelasting voor elektriciteit vanaf dit jaar. De overheid wil hiermee stimuleren dat ondernemers vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Of voor duurzame warmteopties, zoals aardwarmte.

Bij elke leverancier hetzelfde bedrag
Jaarlijks stelt de overheid de hoogte van de belasting vast. De heffingen worden verwerkt in de energietarieven. Omdat de overheid de tarieven bepaalt, betaalt u bij elke energieleverancier hetzelfde bedrag. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat u dezelfde tarieven met elkaar vergelijkt, met of zonder energiebelasting. Uw energieverbruik bepaalt welk belastingtarief u betaalt, zie de tabellen hieronder:

 

Energiebelasting voor stroom

0 – 10.000 kWh € 0,10880
10.001 – 50.000 kWh € 0,09037
50.001 t/m 10 miljoen kWh € 0,03943

 

Energiebelasting voor gas

0 – 170.000 m3  € 0,58301

Bedragen zijn exclusief 21% btw.

 

Bijkomende kosten en korting

Andere bijkomende kosten zijn de netbeheerkosten (zoals de transportkosten en meterkosten van de netwerkbeheerder) maar deze blijven hetzelfde omdat u niet verandert van netwerkbeheerder mits er bijvoorbeeld geen verzwaring is van de meter.

Op stroom zit een algemene heffingskorting (vermindering energiebelasting) voor huishoudens, die alleen in mindering wordt gebracht bij locaties met een verblijfsfunctie.

Tarieven onder voorbehoud. Bekijk de tabellen op rijksoverheid.nl.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.