Vervuilde zonnepanelen kosten geld
Zonnepanelen worden na verloop van tijd steeds viezer. Stof, ammoniak en vogelpoep zorgen voor een lagere stroomproductie. Hardnekkig vuil kan het rendement van uw zonnepanelen tot wel 10 procent verlagen. U wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement uit uw systeem halen en daarom is tijdig goed schoonmaken belangrijk. Maar hoe en wanneer kunt u dit het beste doen? We hebben 3 tips voor u:
1. Zelf doen of laten doen?
Het is niet aan te raden om de vervuilde zonnepanelen snel zelf schoon te spuiten met de hoge drukspuit of met zeep. In veel gevallen is het een hele klus om zonnepanelen zelf te reinigen. Het dak opklimmen kan tot gevaarlijke situaties leiden en reinigen met borstel en leidingwater is af te raden in verband met kalkstrepen en mogelijke beschadiging van de panelen. De inzet van een hoge drukspuit kan zelfs leiden tot structurele beschadiging van de panelen.
2. Reinig jaarlijks of één keer in de twee jaar
Onderzoek van het ECN (Energie-onderzoek Centrum Nederland) wijst uit dat vervuiling zorgt voor een gemiddeld opbrengstverlies per jaar van 3 à 4% en langs de snelweg tot zelf 10%. Uit onze kosten-batenanalyse blijkt dat bij beperkte vervuiling het aan te raden om de panelen één keer in de twee jaar te reinigen. Bij grotere systemen (vanaf 100 panelen) met een gemiddelde vervuiling is zelfs een jaarlijkse schoonmaak aan te bevelen. U kunt u zonnepanelen het best vóór de maand april reinigen, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken.
3. Reinigen met osmosewater
Osmosewater is door een speciaal filterproces volledig ontdaan van alle kalk en andere mineralen. Osmosewater is daardoor erg geschikt om de zonnepanelen te reinigen. Hierdoor voorkomt u de kalkstrepen op uw zonnestroominstallatie.
Laat uw panelen reinigen met ledenvoordeel
Wij hebben namens de leden prijsafspraken gemaakt met Ebel Solar Clean. Zij maken gebruik van roterende telescoopborstels en beschikken als eerste en dusver enige in de Benelux over de Gekko Solar reinigingsrobot. Met deze twee systemen kunne zij zowel kleine als grote zonnestroominstallaties op de beste en enig juiste manier reinigen. Meer weten?