Als agrarisch ondernemer weet u als geen ander dat het leven op de boerderij onvoorspelbaar is. U werkt met zware machines, bent vaak in de buitenlucht en voert fysiek werk uit. Veel agrariërs gebruiken dagelijks een bril of lenzen om scherp te kunnen zien. Maar wat gebeurt er als uw bril breekt of als u per ongeluk een lens verliest tijdens het werk?
De kosten voor een bril en lenzen zonder medische indicatie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je hiervoor een (gedeeltelijke) vergoeding wilt, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Is het dan verstandig om u te verzekeren tegen deze risico’s? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een bril- of lenzenverzekering op een rij, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.
De voordelen van een bril- of lenzenverzekering
Voor veel agrarische ondernemers is een bril of lenzen geen luxe, maar een noodzaak. U moet scherp kunnen zien om veilig en effectief met machines te werken, oogstinspecties uit te voeren of nauwkeurige handelingen te verrichten. Een bril kan echter niet altijd tegen een stootje, en lenzen kunnen makkelijk beschadigen. Het is dan ook geen overbodige luxe om een verzekering af te sluiten die deze risico’s dekt.
Een bril of lenzen kunnen behoorlijk kostbaar zijn, vooral als u kiest voor een model met een hogere correctie. In het geval van schade of verlies kan het snel oplopen, en zonder verzekering moet u deze kosten zelf dragen. Een bril- of lenzenverzekering biedt dekking voor deze kosten, zodat u snel weer kunt beschikken over een vervangend paar zonder een grote financiële klap.
Als ondernemer in de agrarische sector werkt u vaak onder zware omstandigheden, met machines en in risicovolle omgevingen. Een bril kan snel beschadigen door een ongeluk, bijvoorbeeld als er tijdens het werken in de stal of met zware apparatuur iets onverwachts gebeurt. Een verzekering biedt dan de zekerheid dat de kosten voor vervanging of reparatie gedekt zijn, waardoor uw werk niet onnodig stil komt te liggen. Het hebben van een bril- of lenzenverzekering kan u dus gemoedsrust geven.
De nadelen van een bril- of lenzenverzekering
Hoewel er duidelijke voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen waarmee u rekening moet houden bij het overwegen van een bril- of lenzenverzekering.
Een bril- of lenzenverzekering betekent extra maandlasten. U betaalt een premie, vaak afhankelijk van het type dekking dat u kiest. Het is belangrijk om te overwegen of deze kosten opwegen tegen de voordelen. Voor sommige ondernemers kunnen de maandlasten als een extra last voelen, zeker als u al verschillende andere verzekeringen heeft lopen.
Daarnaast kunnen er beperkingen zijn in de dekking. Sommige verzekeraars bieden alleen vergoeding als jouw oogafwijking hoger dan -2 of +2 is. En soms wordt alleen een standaard bril of lenzen vergoed. Als u bijvoorbeeld een luxe bril wilt met een speciaal montuur, kan het zijn dat de verzekering slechts een deel van de kosten dekt.
Vergelijken is altijd de moeite waard
De keuze om al dan niet een bril- of lenzenverzekering af te sluiten is dus erg persoonlijk en hangt af van uw specifieke situatie. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel u afhankelijk bent van uw bril of lenzen in uw dagelijkse werk. Dan kan een verzekering een verstandige keuze zijn.
Daarnaast is het belangrijk om de voorwaarden van de verzekering goed door te nemen. Vergelijk verschillende aanbieders en let goed op wat er wel en niet gedekt is, en of de premie in verhouding staat tot uw werkelijke risico’s.
Via het LTO Zorgcollectief heeft u de keuze uit vijf vooraanstaande zorgverzekering met elk diverse aanvullende pakketten. Met onze zorgvergelijker kunt u precies zien welk pakket het beste is als u een aanvullende bril- of lensverzekering wilt afsluiten. En wat het voordeligste is.
Half november worden de tarieven bekend gemaakt. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor een seintje per mail.