Akkerbouwer Bram Dieleman uit Schoondijke voorziet in z’n elektriciteitsbehoefte met zonnepanelen. Wat hij niet zelf nodig heeft levert hij aan Greenchoice.
Dieleman (53) verbouwt aardappels, uien, suikerbieten, graan, graszaad, bruine bonen, vlas en als nieuwe teelt winterveldbonen. ‘Vroeger noemden we die paardenbonen. Ze dienen als veevoer’, vertelt hij aan de eettafel. Behalve zijn bedrijf aan de Sasputseweg heeft hij nog een locatie wat verderop. Daar verhuurt hij ook een vakantiewoning. Het toerisme is ‘booming’ in westelijk Zeeuws-Vlaanderen, maar hier komen eerder mensen voor de rust, zegt Dieleman.
Zijn bedrijf is ongeveer tweehonderd hectare groot. Aardappel- en uienteelt zorgen min of meer voor z’n hoofdinkomen, al valt dat niet altijd mee. ‘We zitten hier slechts drie kilometer van de kust en het grondwater is zilt. Beregenen kan dus niet.’ In 2013 liet hij op een schuur aan de Sasputseweg zonnepanelen leggen door MarEtec, via een tender vanuit LTO. Op de andere locatie liet hij in 2015 zonnepanelen leggen door Tenten Solar. Dat viel samen met de verwijdering van asbest dakbedekking. ‘In die twee jaar tijd daalde de prijs van zonnepanelen enorm’, weet hij nog. Aan de Sasputseweg liggen nu 198 zonnepanelen.
Gunstige collectieve inkoop bij Greenchoice
Het overschot aan stroom hiervan levert hij aan Greenchoice. ‘Dat ging via een aanbod vanuit LTO en bleek gunstig, omdat leden korting krijgen vanwege de collectieve inkoop.’ Fiscaal zijn de zonnepanelen ook aantrekkelijk. Er komen wel weer netwerkkosten bij, waarschuwt Dieleman. Voor de bedrijfslocatie aan de Sasputseweg legde Dieleman de zonnepanelen zo dat hij vooral ochtendzon benut. Bovendien was zo geen extra bekabeling nodig. ‘De ochtendzon levert net wat meer op. Dankzij de ligging dichtbij de kust is het hier dan helderder.’ Inmiddels is de investering terugverdiend en krijgt hij geld terug. ‘Wanneer ik aardappelen of uien inschuur wordt er al voldoende zonne-energie voor alle apparaten geproduceerd. Een mooi gevoel.’
De grootste stroomvreters zijn de ventilatoren in zijn aardappel- en uienopslag. Nadeel is wel dat de panelen van april tot oktober de meeste stroom produceren, terwijl de behoefte aan ventilatie juist in het najaar en de winter het grootst is. ‘Ideaal zou zijn als ik stroom kon bufferen.’ Dieleman heeft weinig omkijken naar de zonnepanelen. ‘In het begin is er een keer een grote storing geweest. De spanning in het systeem werd te hoog. Het netwerkbedrijf heeft na onderzoek de bekabeling verzwaard. Sindsdien gaat het goed.’ Duurzame energie levert Dieleman naast GvO’s voor Energie van Boeren ook pluspunten op voor het Planet Proof-certificaat en Natuurhuisje.nl, waar zijn vakantiewoning op staat.
Boerenstroom
Over de herkomst van de stroom heeft LTO afspraken gemaakt met Greenchoice. Deze is niet alleen 100% groen, maar wordt door collega-boeren opgewekt. Dat is goed voor de sector! En levert u als kleinzakelijke gebruiker groene stroom terug aan het net? Dan krijgt u 11 cent (excl. btw) vergoeding per netto teruggeleverde kilowattuur – tot een maximum van 10.000 kilowattuur netto teruglevering per jaar.
Een aantal keren per jaar wordt een grote inkoopronde van stroom speciaal voor leden georganiseerd en krijgt het LTO collectief op die manier heel gunstige tarieven. Ook voor het bosgecompenseerd gas van Greenchoice. Bovendien komt Greenchoice bij onafhankelijke onderzoeken steevast als topper uit de bus op het gebied van klantvriendelijkheid.