ISDE maakt voor veel bedrijven zonne-energie rendabel

13 september 2021

|

Rose

Investeren in zonnepanelen is niet altijd winstgevend. Vaak is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) nodig om zo’n investering rendabel te maken, in combinatie met de salderingsregeling.

Akkerbouwer Gerben Hessel Bierma uit het Friese Marrum is net zijn pootaardappelen aan het rooien. Kort voor de oogst liet hij 168 zonnepanelen op een van zijn bewaarloodsen installeren door Tenten Solar.

Die investering zou niet rendabel zijn geweest zonder ISDE én zonder saldering, legt hij uit. Saldering is voor hem heel belangrijk, want zijn elektriciteitsverbruik is bijna tegenovergesteld aan het aanbod van zon. De meeste stroom gebruikt hij voor koeling van zijn aardappelen, tussen september en april. Met de ISDE kon hij ruim 20 procent van zijn investering betalen.

Altijd maatwerk
Energie-adviseur Nick Waltmans van Full Power Support legt uit dat de ISDE een gebouwgebonden subsidie is voor zonnepanelen, alleen voor kleinverbruikers, dus met een aansluiting van maximaal 3×80 ampère. Andere voorwaarden zijn een minimaal verbruik van 50.000 kilowattuur (kWh) per jaar en het vermogen van de zonne-installatie moet tussen 15.000 en 100.000 Wattpiek liggen.

Waltmans benadrukt dat hij alleen heel globaal kan aangeven welk soort bedrijf voor de subsidie in aanmerking komt. ‘Het is altijd maatwerk’, zegt hij. Toch geeft hij een indicatie. Hij noemt melkveehouderijen met één of twee melkrobotten, niet te grote pluimvee- en varkenshouderijbedrijven en akkerbouwbedrijven met bewaarplaatsen met mechanische koeling. Die akkerbouwbedrijven hebben dan ook wel de saldering nodig. Want de zonne-opbrengst en hun verbruik pieken niet tegelijk, net zoals bij Bierma.

De ISDE biedt het meeste voordeel als het verbruik niet te ver boven het minimum van 50.000 kWh ligt, legt Waltmans uit. ‘Hoe minder het boven 50.000 kWh ligt, hoe voordeliger het is’, zegt de energie-adviseur.

De ISDE is voor veel agrarische bedrijven interessant, stelt Rob Marijnusse van Tenten Solar. Hij vindt het alleen ‘soms een beetje lastig’ dat het zo lang duurt totdat RVO.nl laat weten of de subsidieaanvraag gehonoreerd wordt. ‘Zeker in onrustige tijden voor zonne- energie zoals nu.’

Hij legt uit dat de prijzen van zonnepanelen nogal fluctueren en gemiddeld stijgen. Oorzaken zijn de coronacrisis die de Chinese panelenproductie dwars zat, een tekort aan grondstoffen, stijgende transportkosten, een brand in een grote Chinese siliciumfabriek en het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal met de maandenlange nasleep.

‘Het gaat nu alle kanten op met de prijzen’, zegt hij. Tenten Solar kon er daarom niet onderuit om de prijzen van panelen met 5 tot 10 procent te verhogen.

Tenten Solar en Full Power Support zijn allebei partner van LTO Ledenvoordeel. Marijnusse verwijst agrariërs die een onderbouwing willen voor hun besluit om wel of niet te investeren altijd door naar Waltmans voor een onafhankelijke berekening. Beide bedrijven zijn er trots op dat ze al jaren partner zijn van LTO Ledenvoordeel. ‘Dat is zéker niet vanzelfsprekend’, zegt Marijnusse.

Webinar Zonnepanelen en subsidies
Donderdag 7 oktober a.s. is er speciaal voor LTO-leden een gratis webinar. Marijnusse en Waltmans beantwoorden al uw vragen.
Meld u snel aan

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.