Keuring watersilo is bepaald geen formaliteit

15 september 2023

|

Rose

‘Als het mis gaat, dan gaat het ook goed mis.’ Silospecialist Mark Oudshoorn weet als geen ander wat er gebeurt als een watersilo uitelkaar klapt. ‘Als de constructie het begeeft, komt binnen enkele seconden de complete inhoud van de silo naar bui­ten.

Stel dat een watersilo 500 kuub water bevat. Dat is 500.000 liter. Zo’n watermassa is levensgevaarlijk en kan enorme schade aanrichten als die een kas of andere bedrijfsruimte binnendendert.’  Mark Oudshoorn werkt voor Appel Bouw in Steenwijk (Ov.) en keurt al 13 jaar silo’s. Niet alleen watersilo’s, die meestal op glastuinbouwbedrij­ven staan, maar ook mestsilo’s, ge­maakt van allerlei materialen en in diverse uitvoeringen. Dat doet ook zijn collega Wim te Winkel. Beide heren zijn bij Appel Bouw gespecia­liseerd in het keuren van zowel wa­ter- als mestopslagen.  ‘Soms kom ik bij ondernemers die menen dat de verplichte keuring van hun watersilo iets is dat ze moeten uitvoeren omdat de verzekering nou eenmaal om het papiertje vraagt. Ik probeer ze dan duidelijk te maken dat een periodieke inspectie van de watersilo echt geen overbodige luxe is’, vertelt Oudshoorn.

‘Aan de buitenkant zie je namelijk niet of vrijwel niet dat de construc­tiekwaliteit van de silo achteruit­gaat. Een watersilo bestaat uit een metalen buitenwand met een kunst­stof hoes aan de binnenzijde. Als er om wat voor reden dan ook vocht tussen het kunststof en de metalen buitenwand komt, ontstaat er roest­vorming. Plaatselijk vermindert daardoor de wanddikte van de silo en ontstaat een zwakke plek. Als je die verwaarloost, kan op den duur de silo klappen. Meestal gebeurt dat volkomen onverwachts.’  Tijdens een keuring werkt Ouds­hoorn met een ultrasone wand­diktemeter. Met dit apparaat kan hij nauwkeurig op iedere plek de dikte van de silowand bepalen. ‘De gegevens die we daarmee vergaren leggen we naast informatie van de leverancier van de silo. En zo kun­nen we controleren of de plaatdikte afneemt.’

TWEEJAARLIJKS KEUREN

Agrarisch verzekeraars hebben in hun polisvoorwaarden opgenomen dat watersilo’s periodiek gekeurd dienen te worden door een erkend bedrijf, als de watersilo ouder is dan zeven jaar. Appel Bouw is zo’n erkend keuringsbedrijf.  ‘We zijn daarin uniek doordat we beschikken over een brede exper­tise. Daardoor kunnen we onder­nemers gericht adviseren over het onderhoud van hun silo’s. Een keu­ringsbezoek bestaat globaal voor de helft van de tijd uit het beoordelen van de veiligheid van de silo. De andere helft bestaat uit advisering’, legt Oudshoorn uit.

‘Ik geef praktische tips om risico’s in te dammen’, vervolgt hij. ‘Een klein voorbeeld: vogels die op de rand van de watersilo zitten, pik­ken soms gaatjes in de rand van de kunststof hoes. Op de lange duur kan dat problemen geven. Voorko­men dat vogels op de rand gaan zit­ten is het beste. Onder meer zorgen dat er in de nabijheid van de silo geen struiken en bomen staan, kan daar aan bijdragen.’  Ondernemers die voldoen aan de keuringsplicht, kunnen daarmee aantonen dat ze hun watersilo in een goede conditie houden. Ouds­hoorn: ‘Als je bij schade kunt laten zien dat je watersilo gekeurd is, ac­cepteren verzekeraars dat als bewijs van voldoende onderhoud.’

  • -15%

Watersilokeuring

Leden krijgen 15% korting op KIWA-gecertificeerde watersiloreiniging en –keuring.
Bekijk dit voordeel

Veiligheid nieuws

19 april 2024

Waterdichte beveiliging tegen tijdelijke risico’s

Is er een risico op diefstal of vernieling, bijvoorbeeld van gps-systemen tijdens de oogst? BauWatch is specialist in tijdelijke beveiliging van terreinen met cameramasten.

1 maart 2024

LTO Ledenvoordeel en BouwTag zetten zich in voor veiligheid op boerenerf

LTO Ledenvoordeel en BouwTag werken samen om agrariërs een oplossing te bieden in materieelbeheer en diefstalpreventie.

1 februari 2024

LTO Ledenvoordeel en BauWatch bieden effectieve maatregelen voor agrariërs en duurzame energieleveranciers

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.