Met MoveRTK heb je altijd signaal

2 februari 2023

|

Rose

Peter van den Hoek schafte via LTO Ledenvoordeel met een forse ledenkorting drie MoveRTK-abonnementen aan voor zijn trekkers. ‘Daarmee heb je altijd signaal, waar je ook bent’, zegt de akkerbouwer uit Heinenoord. 

Van den Hoek heeft samen met zijn broer Arie-Pieter een akkerbouw­bedrijf van zo’n 200 hectare in Hei­nenoord, in het noorden van de Hoeksche Waard. De ondernemers hebben een traditioneel bouwplan met aardappelen, suikerbieten, uien en graan. De percelen liggen verspreid over meerdere locaties in en buiten de Hoeksche Waard.   De broers maken al lang gebruik van gps. Eerst alleen voor het recht rij­den, maar langzamerhand kwamen daar steeds meer toepassingen bij, zoals sectiebesturing van de spuit­machine en de kunstmeststrooier en besturing van de kilverbak en de ploeg.

Zwak signaal zendmast

In het begin maakten de broers gebruik van lokale referentie-palen die via de radio hun RTK-signalen uitzonden. Maar het bereik daar­van is slechts tien kilometer. Peter van den Hoek: ‘We moesten soms schakelen tussen meerdere palen. Dat leverde wel eens probleempjes op. Vroeger kon je bij geen signaal of een zwak signaal gewoon door­rijden en eventueel gebruik maken van markeurs om recht te rijden, maar met de andere toepassingen moet je gewoon stoppen als er geen signaal is.’  Bij het bedrijf van de ondernemers hoorde bijvoorbeeld ook land op het Eiland van Dordrecht. In dat gebied staat helemaal geen mast die een RTK-signaal uitzendt. De broers maakten daar toen gebruik van een heel zwak signaal van masten die verder weg staan en dat signaal viel nogal eens weg.  Van den Hoek: ‘Recht rijden lukte nog wel met de markeurs, maar de andere functies waren zonder RTK-signaal niet bruikbaar. Je moet dan gewoon stoppen met die functies. Want bijvoorbeeld de sectie-afslui­ting op de spuitmachine of de ploeg­besturing doen het dan gewoon niet meer.’ Om geen hinder meer te heb­ben van deze ongemakken besloten ze MoveRTK aan te schaffen. ‘Daar­mee heb je altijd signaal, waar je ook bent.’

Korting LTO Ledenvoordeel

De ondernemer koos voor MoveRTK via LTO Ledenvoordeel. De grote korting gaf de doorslag. Per setje betaalde hij 500 euro in plaats van 750 euro. ‘Dat is makkelijk ver­diend’, zegt hij.  Van den Hoek kan het zich nu niet meer voorstellen om zonder RTK te werken. Hij is goed te spreken over het gemak van werken met MoveRTK.  De broers hebben nu vijf RTK gps-systemen: drie kasten die zijn te gebruiken op meerdere tractoren en twee systemen op de twee nieuw­ste tractoren, die daar al standaard vanaf de fabriek op zitten. Dat laat­ste komt steeds vaker voor.  De trekkers moeten wel voorbereid zijn voor gebruik van de kasten. Bij één oudere trekker hebben de broers dat niet meer gedaan. ‘Daar moet je nog zelf goed sturen om recht te rijden, net als vroeger’, lacht Van den Hoek. ‘Vroeger kon je nog wel verschil zien tussen chauf­feurs. Maar die sport is er nu wel een beetje vanaf.’

Meer over MoveRTK

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.