Negatieve energieprijzen uitdaging voor eigenaren van zonnepanelen

7 juni 2023

|

Rose

Het jaar 2023 markeert een opmerkelijk recordjaar voor de energiemarkt, met in de afgelopen weken een overvloed aan uren waarin de stroomprijs negatief is vanwege veel zonne- en windenergie. Dit fenomeen heeft zowel voordelen als mogelijke nadelen voor eigenaren van zonnepanelen, met name voor degenen die hun overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. In dit artikel bespreken we de implicaties van deze ontwikkeling en geven we enkele tips om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die zich voordoen.

Wanneer een uur EPEX-contract wordt gebruikt, worden eigenaren van zonnepanelen geconfronteerd met een onverwachte situatie: ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom aan het net. Dit betekent dat degenen die normaal gesproken profiteren van de terugleververgoeding, nu een financiële bijdrage moeten leveren. In dit geval kan het interessant zijn om de installatie uit te schakelen om verdere kosten te voorkomen.

Mogelijke consequenties

Nick Waltmans van energieadviesbureau Full Power Support geeft aan ‘Het is belangrijk om rekening te houden met de contractuele voorwaarden van uw energieleverancier om eventuele naheffingen te voorkomen. Sommige energieleveranciers hebben clausules opgesteld die eigenaren van zonnepanelen beschermen tegen ongunstige omstandigheden op de energiemarkt’. Het is dus raadzaam om contracten zorgvuldig door te nemen en, indien nodig, contact op te nemen met de leverancier om duidelijkheid te krijgen over mogelijke consequenties.

Voor grote installaties is er nog een aspect om rekening mee te houden. Waltmans: ‘Als een installatie gedurende meer dan 6 aaneengesloten uren negatieve prijzen ervaart, komt deze niet in aanmerking voor subsidie over die specifieke uren. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de totale opbrengst van de installatie, vooral als negatieve prijzen regelmatig voorkomen’. Ook is het belangrijk om deze beperking in gedachten te houden bij het plannen en ontwerpen van grootschalige zonne-energieprojecten.

Goed advies is goud waard

Het niveau waarop geschakeld kan worden tussen het wel of niet terugleveren van stroom is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het eigen verbruik en de mogelijkheden die uw energie-installatie biedt. Goed advies kan van onschatbare waarde zijn om inzicht te krijgen in uw huidige mogelijkheden, het realiseren van de juiste schakelingen en het optimaliseren van uw energiecontract om extra verdiensten te genereren. Full Power Support voorziet producenten van duurzame energie van onafhankelijk advies om zo de rendementen van de installaties te optimaliseren.

Als eigenaar van zonnepanelen kunt u profiteren van de huidige marktomstandigheden, mits u goed geïnformeerd bent en de juiste stappen onderneemt. Het is verstandig om contact op te nemen met een energieadviseur of specialist om u te begeleiden bij het begrijpen van de complexiteit van de energiemarkt en om u te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Met de juiste kennis en strategie kunt u uw zonne-energie-installatie optimaal benutten en mogelijk zelfs extra inkomsten genereren.

Kortom, dit recordjaar voor negatieve stroomprijzen biedt zowel uitdagingen als kansen voor eigenaren van zonnepanelen. Door de contractuele mogelijkheden met uw leverancier in overweging te nemen, verstandig om te gaan met het in- en uitschakelen van uw installatie en goed advies in te winnen, kunt u profiteren van deze bijzondere situatie. Houd uw energiecontract up-to-date en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de energiemarkt om uw zonne-energie-installatie optimaal te benutten en te laten renderen.

Wilt u meer weten?

Vraag een gesprek aan met Full Power Support.

 

Energie nieuws

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

9 april 2024

Pas op voor louche energieverkopers

We horen van veel van onze leden dat ze per mail, telefonisch of zelfs aan de voordeur benaderd worden door verschillende energieleveranciers om over te stappen.

5 april 2024

Zonnepanelen voorzien ook in onze toekomstige stroombehoefte

De familie Koskamp is voor de stroomvoorziening op hun melkveebedrijf in Breedenbroek overgestapt op zonnepanelen. Die hebben ze met korting via LTO Ledenvoordeel naar volle tevredenheid laten installeren door Tenten Solar uit Lichtenvoorde.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.