Per 1 juli vervalt eHerkenning 1

3 juni 2021

|

Rose

Vanaf 1 juli 2021 wordt betrouwbaarheidsniveau eHerkenning 1 (EH1) stopgezet. Hierdoor kunt u voortaan alleen nog inloggen bij online diensten van de overheid met een hoger niveau van eHerkenning.
Dit besluit is eind vorig jaar genomen in nauwe samenwerking met de grootste aanbieders van diensten op betrouwbaarheidsniveau EH1, de erkende leveranciers van eHerkenning en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het stopzetten van EH1 en de overstap naar hogere veiligheidsniveaus heeft als doel om privacygevoelige gegevens uit te wisselen op een manier die past bij deze tijd.

Veilig inloggen
eHerkenning is een initiatief van de Rijksoverheid en is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Met eHerkenning kunnen ondernemers veilig inloggen om online zaken te regelen met ruim 500 organisaties. Denk aan de Belastingdienst, KvK, RVO en UWV, maar ook aan bijvoorbeeld gemeentes, provincies en waterschappen. Op die manier weten organisaties zeker wie inlogt en heeft de gebruiker de zekerheid dat de site betrouwbaar en veilig is. En het grote gemak is dat men met eHerkenning bij meerdere organisaties kan inloggen. Het is dus niet meer nodig om voor elke partij aparte accounts en inlogcodes te hebben. Daarnaast is eHerkenning tijd- en kostenbesparend, omdat zaken niet meer op papier afgehandeld worden en een bezoek aan het loket niet meer nodig is.

Welk niveau heb ik nodig?
De organisatie bepaalt zelf het betrouwbaarheidsniveau dat nodig is om in te loggen. Er zijn straks nog 4 betrouwbaarheidsniveaus, waarbij EH4 het hoogste niveau is. Hoe hoger het niveau, hoe strenger de identiteit van de gebruiker wordt gecontroleerd en hoe meer gevoelige informatie er uitgewisseld kan worden. Op dit moment vragen RVO en de Belastingdienst al niveau EH3. En met EH3 kun je uiteraard ook inloggen bij een dienst waar een lager betrouwbaarheidsniveau nodig is. eHerkenning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Wel kan een intermediair, zoals een accountant, zaken voor u doen, bijvoorbeeld bij de belastingdienst of in het werkgeversportaal met een ketenmachtiging. Hij of zij kan deze machtiging dan ook doorgeven binnen de organisatie.

Upgrade nu naar EH3
Gebruikt u nog eHerkenning 1? Upgrade dan gelijk naar EH3. De verwachting is namelijk dat alle rijksdiensten het benodigde niveau eHerkenning van EH2 of EH2+ naar EH3 zullen verhogen wanneer de ‘Wet digitale overheid’ ingaat. Wij adviseren daarom tijdig over te stappen. eHerkenning regelt u bij een door de overheid erkende leverancier. LTO Ledenvoordeel heeft al sinds 2014 een samenwerking met Z login waarbij leden 15% korting krijgen op een eHerkenningsmiddel. Zo hebben al ruim 15.000 leden hun zaken goed en veilig geregeld.

Meer over eHerkenning met ledenvoordeel

Veiligheid nieuws

19 april 2024

Waterdichte beveiliging tegen tijdelijke risico’s

Is er een risico op diefstal of vernieling, bijvoorbeeld van gps-systemen tijdens de oogst? BauWatch is specialist in tijdelijke beveiliging van terreinen met cameramasten.

1 maart 2024

LTO Ledenvoordeel en BouwTag zetten zich in voor veiligheid op boerenerf

LTO Ledenvoordeel en BouwTag werken samen om agrariërs een oplossing te bieden in materieelbeheer en diefstalpreventie.

1 februari 2024

LTO Ledenvoordeel en BauWatch bieden effectieve maatregelen voor agrariërs en duurzame energieleveranciers

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.