Slapeloze nachten? Deze tips helpen

30 oktober 2024

|

Rose

Niet kunnen slapen… Het overkomt ons allemaal weleens. Maar wanneer heb je nu een slaapprobleem? En wat kunt u er aan doen? We geven u een paar tips.

Ligt u ‘s nachts vaak wakker of bent u moe, maar kunt u niet slapen? Bijvoorbeeld door spanning in uw lijf of hoofd? Dit kan wijzen op slaapproblemen. Ontdek de oorzaken van slecht slapen.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

Overdag zijn uw lichaam én geest hard aan het werk. Daarom is het belangrijk dat ze genoeg tijd krijgen om te ontspannen. Dit gebeurt als u slaapt. In uw slaap doorloopt u verschillende slaapfases. Hoeveel slaap u precies nodig heeft per fase, is voor iedereen anders. Bent u overdag fit? Dan heeft u voldoende geslapen. Bij de een is dit na 6 uur slaap, de ander heeft 8 of 10 uur nodig.

Wat is slapeloosheid?

We spreken van slaapproblemen als u meer dan 2 keer per week slecht slaapt, en u daardoor overdag niet goed functioneert. Het is dus geen probleem als u niet altijd 8 uur per dag slaapt. Merkt u dat u overdag niet fit bent? En komt dit vaker voor? Ga dan naar de huisarts.

Oorzaken van slecht slapen

Soms ligt u gewoon wakker van geluiden van buiten of het getik van de wekker. Maar ook lichamelijke klachten, of stress door uw werk of in de familie kunnen u ‘s nachts wakker houden. We zetten de 6 meest voorkomende oorzaken op een rijtje.

  1. Niet kunnen slapen door laat sporten
    Kort voor het slapengaan nog even uw hoofd legen met een sportsessie? Klinkt verleidelijk, maar dit kunt u beter niet doen. Als u sport, maakt u stofjes aan als adrenaline en cortisol. Deze stofjes maken het moeilijker om in slaap te vallen.
  2. Slecht slapen door alcohol of cafeïne
    Hoewel u sneller in slaap valt na een glaasje alcohol, slaapt u onrustig en minder diep. Ook dranken met cafeïne zijn slecht voor uw slaap. Denk aan koffie of cola. U slaapt minder goed in, en u kunt er onrustig van slapen.
  3. Slecht slapen door snurken
    Snurkt u, of ligt u regelmatig wakker van een snurkende bedpartner? Dit kan uw nachtrust flink verstoren. Lees hoe u snurken kunt voorkomen.
  4. Slaapproblemen tijdens uw zwangerschap
    Slapeloosheid komt veel voor tijdens de zwangerschap. Uw hormonen veranderen. En u moet vaker uit bed om te plassen, kunt niet meer liggen zoals u dat eerst graag deed, of u ligt te fantaseren over de kleur van de kinderkamer.
  5. Slecht slapen door de overgang
    Bent u in de overgang? Dan verandert uw hormoonhuishouding. U gaat meer transpireren en heeft last van opvliegers. Daarnaast kan de menopauze voor stress zorgen. Niet gek dus, dat u onrustig slaapt.
  6. Niet kunnen slapen doordat u aan het piekeren bent
    Als ons lichaam in ruststand gaat, ontspant ons brein. De filter in onze hersenen die onze emoties en gedachten overdag in goede banen leidt, verdwijnt. Hierdoor lijken problemen ‘s nachts vaak groter dan overdag. Ligt u vaak te piekeren? Dit kan wijzen op stress. Kom meer te weten over de oorzaken en hoe u het kunt verminderen.

Tips

Veel mensen hebben gelukkig al baat bij een paar eenvoudige tips. Dus hieronder hebben we de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

Tip 1 – Een goed bed is het halve werk
Een ruim bed, een goede matras en schoon beddengoed kunnen het slapen verbeteren. Een opgeruimde en goed geventileerde slaapkamer helpt ook. Liefst zo donker mogelijk en zo min mogelijk storende geluiden (gebruik eventueel oordopjes). Zorg dat u het niet te warm of niet te koud heeft (koude voeten werken niet mee).

Tip 2 – Doe niks
Doe het laatste uur voor het slapen gaan geen dingen op beeldschermen, zoals de administratie of tv kijken. Bouw de dag bewust af. Hoe ouder u bent, hoe rustiger u de dag moet afbouwen qua geestelijke en fysieke inspanning. Eet en drink vlak voor het slapen gaan niks meer. Sommige mensen hebben echt last van cafeïne (zit ook in zwarte thee), maar anderen niet… dit is genetisch bepaald. Probeer uit wat voor u werkt.

Tip 3 – Tel schaapjes
Dat klinkt een beetje flauw maar het idee is om uw gedachten af te leiden van de dagelijkse sores. Gebruik het alfabet als leidraad. Bedenk hoeveel plaatsnamen met een ‘A’ u kent in Nederland. Of bijvoorbeeld welke dieren u kunt bedenken met een ‘A’. Tegen de tijd dat u bij de ‘D’ bent slaapt u waarschijnlijk al.

Tip 4 – Niet bij de tijd
Kijk niet steeds op de klok, want dan denkt u alleen maar hoe lang u nog hebt en neemt de stress toe dat u niet genoeg slaap krijgt. Een blik op het verlichte scherm van uw telefoon is ook geen goed idee, want door het licht krijgen uw hersenen het seintje dat ze wakker moeten worden.

Tip 5 – Houd vast aan het ritme
Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed. Vroeg naar bed gaan heeft vaak geen zin als u al in een vicieuze cirkel zit van moeilijk slapen. Doe liever geen dutjes overdag. Komt u de dag anders niet door pak dan maximaal 20 minuten.

Wat kan uw zorgverzekeraar betekenen?

Veel zorgverzekeraars hebben programma’s waarmee het slecht slapen kan worden aangepakt. CZ adviseert een Slaapdagboek om zo uw slaapprobleem in kaart te brengen. Wordt u niet uitgerust wakker? Houd eens een slaapdagboek bij van hoe u zich voelt. Schrijf op wanneer u wakker bent, of u uitgerust de dag bent. En of u overdag voldoende energie heeft

Heeft u al langere last van slaapproblemen? Maak een afspraak bij uw huisarts of de verpleegkundige of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vanaf half november worden de inhoud van de pakketten van de zorgverzekeringen in het LTO Collectief bekend gemaakt. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor een bericht.

Reminder

Medio november maken de zorgverzekeraars hun nieuwe aanbod en de tarieven bekend. Wilt u op de hoogte blijven?
Bekijk dit voordeel

Zorgverzekeringen nieuws

21 november 2024

Collectieve zorgverzekeringen voor agrariërs

Via LTO Zorgcollectief ontvangen u en uw familieleden tot 15% korting op aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Ook worden er aanvullende pakketten aangeboden die beter aansluiten bij de specifieke behoeften van agrariërs. Denk bijvoorbeeld aan extra fysiotherapie, meer preventieve zorg, mentale coaching en uitgebreide tandartsdekking.

13 november 2024

Zo zit dat met fysiotherapie

Voor agrariërs kan het verstandig zijn om zich aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie en oefentherapie die niet in de basisverzekering zitten. Lees in dit artikel hoe het zit.

12 november 2024

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

In Nederland is het afsluiten van een tandartsverzekering geen verplichting, maar het kan voor veel mensen een waardevolle aanvulling zijn op hun zorgverzekering. Toch is het niet altijd voor iedereen de beste keuze.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.