Veilig zaken doen in Europa met eHerkenning

6 april 2022

|

Rose

Met eHerkenning logt u veilig en betrouwbaar in bij ruim 400 bedrijven, organisaties en overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, UWV en RVO.nl. Vanaf vorig jaar is eHerkenning erkend als Europees inlogmiddel.
U kunt nu online zaken regelen met overheidsorganisaties in de Europese Economische Ruimte (EER) en bij buitenlandse dienstverleners die Europees inloggen aanbieden. Online zaken doen over de grens wordt hiermee net zo betrouwbaar en veilig als in eigen land.

Om verkeer van online diensten tussen landen te bevorderen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd om eHerkenning geschikt te maken voor gebruik binnen Europa. De techniek die het mogelijk maakt om online zaken te doen over de grens, is dankzij de erkende leveranciers van eHerkenning in samenwerking met zowel RVO.nl, RvIG, Logius als BZK en Europese landen tot stand gekomen. Daardoor kunnen Nederlandse bedrijven en organisaties met middelen vanaf betrouwbaarheidsniveau EH3, inloggen bij overheidsorganisaties in EER landen die Europees inloggen aanbieden.

Invoering Wet digitale overheid vertraagd

De Wet digitale overheid regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de (semi-)overheid. Daarmee wordt bedoeld dat burgers elektronische identificatiemiddelen (eID) krijgen met een hogere mate van betrouwbaarheid dan het huidige DigiD. Deze identificatiemiddelen geven publieke dienstverleners meer zekerheid over iemands identiteit. De wet stelt daarnaast open standaarden verplicht. Hiermee implementeert Nederland de Europese richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites en apps.

De wet verplicht publieke dienstverleners om identificatiemiddelen van het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’ te gebruiken om toegang te geven tot online diensten waarbij deze betrouwbaarheidsniveaus nodig zijn. De wet gaat gelden voor bestuursorganen en organisaties die door de wet worden aangewezen, zoals semi-publieke organisaties zoals zorgverzekeraars.

Vragen van de Eerste Kamer bij het wetsvoorstel digitale overheid (WDO) hebben ertoe geleid dat de staatssecretaris van BZK een wetswijziging zal indienen. Met deze zogeheten ‘novelle’ wordt privacybescherming steviger in de wet verankerd. Desalniettemin is het streven om de wetswijziging vanaf 1 juli 2022 in werking te laten gaan. De daadwerkelijke datum van de inwerkingtreding is afhankelijk van wanneer de Kamer het wetsvoorstel met de wijziging bespreekt. Zodra wij hier meer over weten hoort u dat van ons. Vanaf dat moment zult u bij de meeste instellingen alleen nog kunnen inloggen met eHerkennig 3.

Bent u in het bezit van een eHerkenningsmiddel op betrouwbaarheidsniveau EH3 of hoger dan kunt u over de grens bij overheidsorganisaties in Europa inloggen, mits zij dit aanbieden. Z login helpt u bij het gereed maken van uw huidige eHerkenningsmiddel voor gebruik over de grens. Uw eHerkenningsmiddel is nu nóg niet geschikt voor gebruik over de grens. Om deze optie (gebruik in een ander EER-land) te activeren, neemt u contact op met Z login.

Heeft u nog geen eHerkenning 3?

Vraag dit aan via LTO Ledenvoordeel dan krijgt u korting bij Z login. Lees meer over dit aanbod via onderstaande button:

Meer over eHerkenning met ledenvoordeel

Veiligheid nieuws

19 april 2024

Waterdichte beveiliging tegen tijdelijke risico’s

Is er een risico op diefstal of vernieling, bijvoorbeeld van gps-systemen tijdens de oogst? BauWatch is specialist in tijdelijke beveiliging van terreinen met cameramasten.

1 maart 2024

LTO Ledenvoordeel en BouwTag zetten zich in voor veiligheid op boerenerf

LTO Ledenvoordeel en BouwTag werken samen om agrariërs een oplossing te bieden in materieelbeheer en diefstalpreventie.

1 februari 2024

LTO Ledenvoordeel en BauWatch bieden effectieve veiligheidsmaatregelen voor agrariërs

LTO Ledenvoordeel en BauWatch slaan de handen ineen en bieden LTO-leden voordeel op de mobiele beveiligingssystemen van BauWatch.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.