Welke subsidies zijn er in 2023?

7 maart 2023

|

Rose

Bijna de helft van de agrariërs heeft al zonnepanelen op het bedrijf. De verwachting is dat vanwege de hoge energieprijzen, het aantal zonnepanelen in de agrosector komend jaar snel verder gaat stijgen. Door slim gebruik te maken van subsidie en/of belastingaftrek wordt de investering nog interessanter.

Kleine installaties

Kleinzakelijke ondernemers (maximaal 3×80 Ampère) kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Eigenaren van zonnepanelen mogen in 2023 eenmalig 45,5 procent van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst. Naast EIA mag u de ‘gewone’ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Met deze regeling kunt u tot maximaal 28 procent van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst. Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van kleinschalige zonnepanelen- installaties voor de productie van duurzame energie. Dit jaar is er een budget van 30 miljoen euro beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Deze subsidie kunt u aanvragen tot en met 31 december 2023.

Grote installaties

Bent u een grootzakelijke gebruiker? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze subsidie is onder andere bedoeld voor agrarische bedrijven die hernieuwbare elektriciteit opwekken door middel van zonne-energie. Voor een periode van 15 jaar kunt u een vergoeding per opgewekte kWh ontvangen. De regeling gaat op 6 juni 2023 om 9:00 uur weer open en sluit op 6 juli 2023 om 17:00 uur. Daarbij is er een maximaal budget van 8 miljard euro. Het is dus belangrijk om er snel bij te zijn dit jaar.

Hulp bij subsidieaanvraag

De EIA, ISDE of SDE++ kunnen overigens niet in combinatie met elkaar gebruikt worden voor een en dezelfde investering. Het is dus goed om te kijken wat voor uw investering het meest oplevert. Als u de complexe subsidieaanvraag liever uitbesteed, kan dat via Energieadviesbureau Full Power Support. Ervaren adviseurs verzorgen subsidieaanvragen van leden op basis van no cure, no pay. U betaalt dus alleen als u de subsidie ook daadwerkelijk krijgt. De adviseurs kunnen u ook helpen onderzoeken welke vorm van investering in duurzame energie voor u het meest interessant is, en dit onderbouwen met rendementsberekeningen. Verder behoort het vergelijken en afsluiten van contracten voor uw energiezaken tot de diensten van Full Power Support.

Vraag een vrijblijvende offerte aan:  Advies bij zonnepanelen – LTO Ledenvoordeel

 

Energie nieuws

11 juni 2024

Zonnepanelen rendabel of niet?

Vraagt u zich ook af of zonnepanelen nog steeds rendabel zijn? Nu er steeds vaker terugleverkosten gerekend worden en de salderingsregeling misschien vervroegd wordt afgebouwd, vragen veel ondernemers zich af of het nog zinvol is om nu te investeren in zonnepanelen. Het antwoord is dat het zeker zin heeft.

4 juni 2024

LTO Ledenvoordeel en Next Source bieden veehouderij en glastuinbouw voordelen van zonne-energie

Next Source en LTO Ledenvoordeel zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van zonne-energie, wat voldoet aan de specifieke behoeften van de agrarische sector.

16 april 2024

Bij Audax Renewables staan de klanten altijd voorop

‘De klanten staan bij ons altijd voorop en we proberen hen zo goed mogelijk te helpen’, zegt Dolfing van Audax Renewables. ‘Wij spelen graag zo flexibel mogelijk in op hun behoeftes.’

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.