Elke drone het juiste correctiesignaal

23 september 2019

|

Rose

Plaatsbepaling kan via MoveRTK op twee centimeter nauwkeurig.

Van het gebruik van drones kijkt niemand meer op. Ze worden zowel hobbymatig als bedrijfsmatig gebruikt, bijvoorbeeld om percelen of gewassen te inspecteren. Voor elke drone en elke toepassing is via MoveRTK het juiste en meest accurate correctiesignaal verkrijgbaar.

Je ziet ze regelmatig: witte stippen of cirkels op wegen. Dit zijn vliegschijven, referentie- en oriëntatiepunten die helpen bij het maken van landkaarten en plattegronden op basis van luchtfoto’s. Door bewegingen van het vliegtuig, de scheve stand van de camera en hoogteverschillen in het terrein tijdens het overvliegen en het maken van de luchtfoto’s, is de schaal van de foto’s onderling eigenlijk nooit gelijk. Dat maakt het aan elkaar rekenen van de individuele luchtfoto’s, ook wel ‘stitchen’ genoemd, een lastige klus die veel tijd kost.

Om dat stitchen eenvoudiger te kunnen doen en ook om minder fouten te maken, dienen de vliegschijven als onderlinge referentie. Zo krijg je nauwkeurige en kloppende landkaarten en plattegronden. Voor het maken van luchtbeelden met een drone is de situatie niet anders. Ook die individuele foto’s moeten gekoppeld worden aan een positie op de grond en ze moeten gestitcht worden.

Dat stitchen gebeurt vaak met referentiepunten op een perceel, gewas of gebouw zoals een boom, inrit of kleur dak. Maar het kan nog eenvoudiger door de drone uit te rusten met een ontvanger voor GNSS (Global Navigation Satellite System) die met een RTK-correctiesignaal overweg kan.

Nauwkeurige beelden

Het MoveRTK-correctiesignaal dat nodig is voor nauwkeurige luchtbeelden, is in alle drones te gebruiken. Professionele duurdere drones hebben vaak een hoger draagvermogen en hebben steeds vaker een modem voor internet en een simkaart aan boord. De benodigde elektronica daarvoor is tegenwoordig erg licht en hoeft niet meer dan enkele tientjes te kosten.

Met deze techniek is de drone niet alleen in staat om erg nauwkeurig en automatisch te vliegen, ook het datatransport gaat sneller. Bovendien zijn de luchtfoto’s eenvoudiger te ‘positioneren’ vanwege de RTK-nauwkeurigheid van de drone.

Lichtere drones

Maar ook voor lichtere drones met een beperkter draagvermogen en geen modem aan boord, is het mogelijk het MoveRTK-correctiesignaal te gebruiken. Via een RTK-bridge wordt het signaal van mobiel internet naar een radioverbinding overgezet. Dit is net zo betrouwbaar en nauwkeurig als het correctiesignaal rechtstreeks via internet. De gegevens en locatiereferentie zijn dan alleen niet meteen beschikbaar, doordat de foto’s pas achteraf gekoppeld worden aan de referentiedata met de zogenoemde PPKtechniek (Post-Processed Kinematic).

Voor het nauwkeurig sturen van tractoren en landbouwmachines of het inspecteren van percelen, is het type drone dus minder van belang. Waar het om gaat is dat elke drone die is uitgerust met MoveRTK, het meest accurate correctiesignaal geeft.

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.