Gewasrobots tot op de centimeter nauwkeurig

14 oktober 2022

|

Rose

Een krimpend middelenpakket, een toenemende druk op arbeid en snel stijgende energiekosten. Het zijn ontwikkelingen die de vraag naar robots in de agrarische sector in een stroomversnelling brengen. MoveRTK helpt innovaties op dit vlak graag vooruit en ondersteunt startup Aigro. ‘Nauwkeurige GPS-data is voor ons essentieel’, vertelt Aigro-initiatiefnemer Peter Briër.

De eerste prototypes van de Aigro-robot draaiden dit seizoen in de boomkwekerij. Deze kleine autonome werktuigdragers kunnen op basis van GPS onkruid verwijderen. “Het zijn kleine elektrische voertuigen die zijn voorzien van verwisselbare accu’s. Zie het als een soort uit de kluiten gewassen robotmaaier”, vertelt Peter Briër. Samen met Jev Kuznetsov begon hij 2,5 jaar geleden de Nederlandse startup Aigro. Twee hightech machinebouwers met een missie: onkruid robotisch verwijderen.

Op een centimeter nauwkeurig

Met zijn 20 jaar ervaring in de machinebouw voor de boomkwekerij maakte Rob Jansen het Aigro-team compleet. Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid staan voor de drie mannen voorop. Daarmee valt of staat de ontwikkeling van hun robot. Blij zijn zij dan ook met de samenwerking met MoveRTK. “Gewasrobots moeten op een centimeter nauwkeurig tussen het gewas kunnen rijden. Om dat te bereiken heb je niet alleen GPS-data nodig, maar ook correctiedata die de nauwkeurigheid vergroot”, legt Briër uit. “MoveRTK levert die data, samen met een betrouwbare mobiele internetverbinding.”

MoveRTK is de standaard voor GPS RTK-correctiesignalen voor onder meer precisielandbouw. Dit initiatief is ontstaan uit een partnership van zeven gerenommeerde brancheverenigingen in samenwerking met netwerkleverancier 06-GPS. Briër: “Aangezien ons bedrijf nog in ontwikkeling is, zijn we heel blij dat MoveRTK ons ondersteunt door gratis data te leveren. Een betrouwbare partij die zorgt dat de technologie werkt zoals het moet werken. Hiermee hebben wij het afgelopen jaar de nauwkeurigheid van onze robot kunnen verbeteren.”

Vernieuwing helpt sector vooruit

MoveRTK vindt het belangrijk om jonge bedrijven als Aigro te steunen met knowhow en data. “Aigro investeert in de toekomst van de landbouwmechanisatie”, stelt operationeel manager Jean-Paul Henry. “Robotisering gebeurt op veel vlakken en kan op veel manieren. Van tractoren die autonoom rijden tot kleinere, elektrische apparaten waarvan je er meerdere kan laten rijden. Het succes van valt of staat bij een nauwkeurige plaatsbepaling, anders zouden robots niet vlak langs of door de gewassen kunnen rijden. MoveRTK is hier als leverancier een essentiële schakel in. Wij hechten veel waarde aan vernieuwing en willen de landbouw in Nederland graag vooruit helpen.”

Aigro onderstreept die missie. De noodzaak is groot, stelt Briër, die onder meer doelt op de reductie van het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen. “Mechanische of manuele onkruidbestrijding vormen een alternatief, maar kosten veel arbeid en energie. Kleine, elektrische robots zijn wat dat betreft de toekomst.”

Data genereren

Dat geldt volgens Briër niet alleen voor de boomkwekerij, maar ook voor de open teelten waar bodemverdichting een toenemend probleem is. “Veldrobots staan hier nog in de kinderschoenen, maar binnen nu en vijftien jaar zal het realiteit zijn”, verwacht de ondernemer. “Met onze startup willen we daar graag aan bijdragen.” De volgende stap is om de robots ook als meetinstrument in te zetten. “De Aigro-robot genereert ook veel data. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om het gewas te monitoren of ziekten en plagen te detecteren. We zijn nu met partners aan het kijken wat daarin de mogelijkheden zijn. Wij hebben in ieder geval het platform beschikbaar.”

 

Ledenvoordeel

LTO-leden krijgen korting op het GPS-correctiesignaal van MoveRTK.

Meer weten?

Overig nieuws

10 januari 2024

Top vijf ledenvoordelen

Samen met 30.000 collega boeren en tuinders kunt u voordeliger inkopen. LTO Ledenvoordeel heeft namens u en de andere leden met meer dan 50 partijen afspraken gemaakt over prijzen, voorwaarden en service.

20 februari 2023

Diergezondheid op topniveau met duurzame drinkwater- en klauwdesinfectie

Ook in 2023 met 36% MIA en 75% Vamil De inrichting van de stal van André Schilder uit Spierdijk is diervriendelijk met ruime, zachte ligboxen, brede looppaden en koeborstels.

15 februari 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

LTO Bedrijven is sinds kort aandeelhouder van Full Power Support BV.

Mis nooit meer een voordeel

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer een voordeel!

Ontvang de nieuwsbrief met interessante aanbiedingen.